Menbiç Anlaşması, Tillerson’ın Gidişi Sonrası Pompeo’nun Tasdikini Bekliyor
21 Mart 2018

Menbiç Anlaşması, Tillerson’ın Gidişi Sonrası Pompeo’nun Tasdikini Bekliyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tillerson'ın görevden alınması ile gerçekleşemeyen Menbiç anlaşmasının detaylarını açıkladı: “YPG çıkacaktı, Türkiye ile ABD buna nezaret edecekti”

ABD'de Dışişleri Bakanı Tillerson'ın görevden ayrılması ile birlikte merak edilen Menbiç anlaşmasının detaylarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. Çavuşoğlu açıklamasında "Dün toplansaydık YPG Menbiç'ten çıkacak, Türkiye ile ABD buna nezaret edecekti" dedi.

Çavuşoğlu: “Biz ABD’ye Siz Buradan Çıkın Gidin Demedik”

Çavuşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Gelelim Menbiç’e, bizim vardığımız anlayışa göre, yani oluşturmaya çalıştığımız, eğer dün 19’unda gitseydik mutabakata bağlayacağımız yol haritasına göre YPG/PKK Menbiç’ten çıkacak ve bu terör örgütünün buradan çıkmasına ABD ve Türkiye nezaret edecekti. Biz burada ABD’ye siz buradan çıkın gidin demedik. Başından beri 2016’dan bu yana bize sözleri var YPG/PKK buradan çıkacak. Çıktı mı? Çıkmadı. Bu ne demek? ABD sözünde durmadı, sözünü tutmadı.Şimdi bu sözünü tutabilmesi için birlikte çalışma konusunda mutabakat sağladık. Ne zaman? Tillerson Ankara’ya geldiği zaman. Ortak açıklamamızada bunu koyduk, sizlere de dağıttık. Şimdi biz bu yol haritasını onaylarsak ve uygulamaya başlarsak, takvime bağlı, somut adımlarla artık oyalama yok her şey bizim nezaretimizde olacak. Birlikte göreceğiz ne olup bittiğini. Menbiç ile sınırlı değil, Suriye’nin tamamı ile ilgili yani YPG’nin kontrol ettiği tüm bölgeler ile ilgilidir bu çalışma. Terör örgütlerinin bu şehirleri kontrol etmesine izin vermememiz lazım. Bunun insani boyutu var. Demografik boyutu var, insanlık suçu işleniyor, etnik temizlik yapılıyor buna benzer olumsuzluklar var ve Suriye’nin toprak bütünlüğü tehlikeye giriyor. Tam bu süreçte değişim oldu. Tillerson görevi bırakıyor. Bir telefon görüşmesi yapacağız. Yeni atanan Dışişleri bakanı ile ne zaman görüşeceğiz, elbette göreve başladıktan sonra. Orada biliyorsunuz kongrede bir onay süreci var. Göreve başladığı zaman kendisini tebrik ederiz ve kendisi ile kaldığımız yerden çalışmalarımızı sürdürürüz.

"Siviller Memnun, ABD Neden Rahatsızlık Duyuyor?"

Zeytin Dalı harekâtına yönelik suçlamaları eleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siviller harekâttan çok memnunken ABD ve diğer bazı ülkeler neden rahatsızlık duyuyor? ABD rahatsız çünkü YPG'den medet umuyor. Dün toplansaydık YPG Menbiç'ten çıkacak, Türkiye ile ABD buna nezaret edecekti. Tillerson ile bugün de görüşeceğim" diye konuştu.