Köklü Değişim Medya
Uzun süredir BAE’de **(**Birleşik Arap Emirlikleri) tutuklu bulunan insani yardım gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk, serbest bırakıldı.
18 Şubat 2018’de fuara katılmak için BAE’ye giden Öztürk, Dubai'de düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınmıştı.
Zayed ile Erdoğan görüşmesi sonrasında Mehmet Ali Öztürk'ün serbest bırakılacağı konuşuluyordu.
Türkiye ile BAE arasında uzun süredir devam eden gergin dönem, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE Veliath Prensi Muhammed bin Zayed'i Türkiye’ye davet etmesiyle yumuşama sürecine girdi. Daha önce manşetlerinde Prens’e hakaret eden hükümete yakın basın organları, Türkiye ekonomisinin sıkıntısının günden güne arttığı bugünlerde 10 milyar dolar yatırımla gelen Zayed’in ziyaretinden övgüyle bahsetmişti. Sedat Peker’in video yayınlarının sonlandırılmasının da gerilim sürecinin sona ermesinde etkili olduğu düşünülüyor.
Gazeteci Adem Özköse sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Öztürk'ün serbest kaldığını kamuoyuna duyuran isim oldu.
Mehmet Ali Öztürk'ün eşi Emine Öztürk, Dubai'de gözaltına alınma sürecinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
"Otelde kahvaltı yaparken etrafımıza 8-10 kişi geldi, Mehmet Ali Bey bizimle geliyorsunuz dediler. Üzerlerinde resmi kıyafet yoktu. Ben 'Kimsiniz' diye sorduğumda 'Soru sormayın' dediler. Bizi odamıza çıkardılar ve valizleri topladık. Eşimin ve benim ağzımı kapattılar. Daha sonra gözlerimizi bağlayıp ellerimize kelepçe vurdular. 1 saat falan gittik. Ben bağırmaya başlayınca bir ara gözlerimi açtılar. Etrafımız çöldü. Tekrardan gözlerimi kapattılar ve sonra gözlerimizi bir odada açtık. Pasaportlarımızı, telefonlarımızı her şeyi aldılar.
Dışişleri Bakanlığından yetkililer de sürekli bilgi veriyorlar. Eşimin neden gözaltına alındığı belli değil. Suriye'de iç savaş yaşanmaya başladığı günden itibaren oradaki halka yardım götürdü. Yardımların ulaştırılmasına yardımcı oldu. Sonra bu işi Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında yürüttü. Halep, İdlib, Arakan gibi bölgelere sürekli yardımlar götürdüler, faaliyetlerde bulunuyorlardı. Bunun için gözaltına alınmış olabilir. Eşimin başka hiçbir şeyi yoktu”
Yargı Süreci ve Ömür Boyu Hapis Cezası
Mepa News’in haberinde yer alan bilgilere göre, Türkmen-Der ve Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı ve aynı zamanda Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı olan Mehmet Ali Öztürk, Suriye ve Irak'ta yürüttüğü insani yardım faaliyetleriyle tanınıyordu.
Öztürk'ün BAE'de, BAE ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından düzenlenen ortak bir planla tutuklandığı iddia edilmişti.
2019 yılının Nisan ayında BAE'de yapılan mahkeme sonucu Öztürk “Suriye’ye izinsiz girmek, terör gruplarının propagandasını yapmak ve söz konusu gruplara finans desteği sağlamak” suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edilmişti.