Lübnan’da Bu Kez Telsizler Patlatıldı: 32 Ölü
19 Eylül 2024

Lübnan’da Bu Kez Telsizler Patlatıldı: 32 Ölü

Köklü Değişim Medya

Lübnan'da Salı günü iletişim cihazlarının patlaması sonucu ölenlerin ve yaralananların sayısı binlerle ifade edilirken işgalci ‘İsrail’in dün (Çarşamba) ikinci dalga siber saldırısında telsizler infilak ettirildi.

İşgalci ‘İsrail’e gereken karşılığın verilmemesi nedeniyle saldırıların dozu artmaya devam ediyor.

Salı günü en az 12 kişinin öldüğü, 3 bine yakın yaralının olduğu ilk saldırı sonrası Çarşamba günü ikinci bir patlama dalgası daha yaşandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü meydana gelen patlamalarda de en az 20 kişinin öldüğünü, 450'den fazla yaralı olduğunu kamuoyuna açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi Cuma günü bu patlama dalgası ile ilgili toplanma kararı alırken işgalci saldırıları üstlenmedi.

Salı günü yaşanan ilk dalga patlamalarda ikisi çocuk en az 12 kişi öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı en az 2750 yaralıdan 200'ünün durumunun ağır olduğunu duyurdu.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Çarşamba günü, savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini "ağırlık merkezinin, kaynak ve birlik aktarımı ile kuzeye yönelmekte olduğunu" ifade etti.

Çağrı cihazlarının nerede üretildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmazken, lisans sahibi Tayvanlı firma, Macaristan merkezli bir şirkete logosunu kullanma hakkını verdiğini ileri sürdü.

Macaristan hükümeti ise cihazların topraklarında üretilmediğini açıkladı.

ABD ve ‘İsrail’ Üç Maymunu Oynuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan ve Suriye'deki patlamalar konusunda ülkesinin önceden "bilgisi olmadığını" ve olaylara "dahli bulunmadığını" açıkladı.

Gazze'de ateşkes sağlanması yönündeki çabaları ilerletme ve Mısır ile ikili ilişkileri güçlendirme amacıyla Kahire'yi ziyaret eden Blinken, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Doğu'da çatışmayı tırmandırabilecek adımlardan kaçınmanın önemi konusunda net olduğunu söyledi.

İran Büyükelçisi de Yaralandı

İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de patlama ile yaralananlar arasında bulunuyor. Amani'nin durumunun iyiye gittiği açıklandı.

Bazı havayolu şirketleri patlamalar sonrası Lübnan'a ve ‘İsrail'e uçuşları durdururken, Lübnan'a komşu Suriye'de de patlamalar rapor edildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, en az 14 yaralı olduğunu duyurdu.

Yaralılardan Birçoğu Gözünü Kaybetti

Beyrut’ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, Salı günü yaşananları kabus olarak tanımlarkeni bir günde, 25 yıllık kariyerinde olandan daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını söyledi.

Warrak, müdahale ettiği hastaların yüzde 65'inin en az bir gözünü kaybettiğini söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanı Beyrut genelinde 1750 yaralı olduğunu, bunun 750’sinin başkentin güneyindeki mahallerde yaşadığını söyledi.

Bakan, yüzünden ve ellerinden yaralanan, yaşam destek ünitesine bağlanan çok kişi olduğunu duyurdu.

Uzuv ve göz kaybı sebebi olarak patlamanın çağrı cihazına bakarken yaşanması gösteriliyor.

Olay Sonrası Tepkiler

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, iki taraf arasındaki gerilimin tırmanmasını "son derece endişe verici" olarak nitelendirdi ve, tüm tarafları "kimsenin göze alamayacağı daha geniş bir yangını tetikleyebilecek" her türlü eylemden kaçınmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile bir telefon görüşmesi yaptı. Fidan'ın Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştü ve üzüntülerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Salı günü düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin bu olaya "müdahil" olmadığını söyledi.

Olayla ilgil bilgi topladıklarını belirten Miller, ülkesinin "önceden bilgi sahibi olmadığını" da vurguladı.

Haniyye Suikastı Misillemesini Erteleyen İran Saldırıyı Kınadı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile telefon görüşmesi yaptı ve İsrail'i sorumlu tuttuğu saldırıyı şiddetle kınadı. İran, henüz Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniyye’ye Tahran’da düzenlenen suikast sonrası misilleme yapmadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da itidal çağrısı yaptığı açıklamasında, “Bu kritik zamanda sükunet ve gerginliğin azaltılması çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "dost Lübnan'da gerçekleşen saldırının uluslararası hukuka ciddi bir meydan okuma" olduğunu söyledi. Bu "yüksek teknolojili" saldırıyı yapanların, "Orta Doğu'da büyük bir savaşı kışkırtmayı amaçladığı" ifade edildi.

İşgalci ‘İsrail’ bu saldırıyla tam bir terör örgütü gibi davrandığını ortaya koyarken, “itidal çağrısı” ile geçiştirilmesi ve özellikle İslam beldelerindeki yöneticilerin somut bir adım atmaması dikkat çekiyor. 11 aydır Gazze’deki katliamları kınama mesajlarıyla geçiştiren 57 İslam beldesinin yöneticisi, ‘İsrail’in saldırılarda dozunu artırarak küstahlaşmasının müsebbibi olarak görülüyor.