Kuzey Kore’nin Füze Denemesine ABD ve Güney Kore’den Misilleme
05 Ekim 2022

Kuzey Kore’nin Füze Denemesine ABD ve Güney Kore’den Misilleme

Köklü Değişim Medya

Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden balistik füze fırlatmasının ardından ABD ve Güney Kore tatbikatla misillemede bulundu.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin Japonya üzerinde orta menzilli bir balistik füze fırlatmasına yanıt olarak bugün Güney Kore ve ABD savaş uçaklarının tatbikat düzenlediğini duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, tatbikata Güney Kore Hava Kuvvetlerine ait dört F-15K ve ABD Hava Kuvvetlerine ait dört F-16 savaş uçağının katıldığını bildirerek, Güney Kore F-15K uçağının Batı Denizi'ndeki Gekdo atış poligonunda hayali bir hedefe iki Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) fırlattığını açıkladı. Açıklamada, ‘tatbikatların müttefiklerin provokasyonların kaynağına doğru bir saldırı gerçekleştirme yeteneklerini’ göstermeyi amaçladığına işaret edildi.

Öte yandan Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno bu adımı bölge ve uluslararası toplum için açık bir tehdit olarak nitelendirdi.

Yaklaşık beş yıl sonra ilk kez Kuzey Kore, balistik füze denemesini Japonya üzerinden gerçekleştirmişti. Japonya, balistik füze Japonya'nın yaklaşık 3 bin kilometre doğusundaki Pasifik Okyanusu'na düştüğünü duyurmuştu.