Kırım’da Rus Zulmü Hız Kesmiyor
28 Mayıs 2020

Kırım’da Rus Zulmü Hız Kesmiyor

Kırım Haber Ajansı

Köklü Değişim Medya

Kırım Tatarı siyasi tutsak Teymur Abdullayev, cezaevinde tutulduğu insanlık dışı koşulları anlattı. Rusya, Kırım’ı işgal ettiğinden bu yana keyfi baskın ve tutuklamalarla Müslüman Tatar halkına zulmetmeye devam ediyor.

Rusya, Kırım Tatarlarını, terör örgütü olmamasına rağmen “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde kurgu yargılamalarla mahkum ediyor. Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev, sevk edildiği Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrinde bulunan cezaevinde tutuluyor.

İslam düşmanı Putin’e daha önce Hizb-ut Tahrir’e karşı yaptığı hukuksuzluk ve zulümler sorulduğunda kaçamak cevaplarla durumu geçiştirmeye çalışmış ve ortaya terör örgütü olduğuna dair bir delil koyamamıştı. Hizb-ut Tahrir cebir ve şiddete bulaşmadan dünya çapında fikri çalışmalar yürüttüğü bilinen bir gerçek olduğu halde, Putin Hizb-ut Tahrir’i hedef gösterek Kırım’daki işgalini meşru bir zemine oturtmak için Stalin gibi diktatörce zulmüne devam ediyor.

İnsanlık Dışı Hücre Cezaları

Siyasi tutsağın eşi Alime Abdullayeva, kocasıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesi esnasında öğrendiklerinden bahsederken, “Çok zamanımız vardı, daha annesini arayacaktı. Konuşmaktan çok soru sordu. Ailesi için endişeleniyor. Ona orada baskı yapılıp yapılmadığını, alıkonulma koşullarının nasıl olduğunu ve onlara nasıl yemek verildiğini sordum. Bunu cevaplarken, cezaevine konulduktan bu yana hücre cezasında bulunduğunu bildirdi. Bitmeyen hücre cezası, bu bir baskı aracıdır.” ifadelerini kullandı.

Abdullayeva ayrıca, eşinin alıkonulma koşulları nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiğini de belirtti.

Konuyla ilgili açıklamasında Alime Abdullayeva, “Hücresinin çok soğuk ve nemli olduğunu belirtti. Kendisini yerde gibi hissediyormuş. Sürekli kalın giysilerle durmak zorunda. 80 günden beri bu koşullarda alıkonuluyor. İnsan hakları aktivistleri ve toplumun tepkisi gerekiyor. Uzaktan eşime daha başka nasıl yardım edebileceğimi bilmiyorum.” dedi.

Kırım Tatarlarına İşgalden Bu Yana Zulüm Sürüyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) işgal edilen Kırım’da, muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor, Komünist Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tipteki yöntemlerini kullanıyor.