İsveç Adalet Bakanı Erdoğan’ı Yalanladı
01 Temmuz 2022

İsveç Adalet Bakanı Erdoğan’ı Yalanladı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Madrid’deki NATO Zirvesi’nde yapılan üçlü muhtıra çerçevesinde “İsveç'in verilmiş olan sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi" açıklamasına karşılık İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson, İsveç'te iade kararlarının bağımsız yargı tarafından verildiğini söyleyerek bu sözü yalanladı.

İsveç vatandaşlarının iade edilemeyeceğini de hatırlatan Johansson, "İsveç vatandaşı olmayan kişiler diğer ülkelerin talebi üzerine, ancak İsveç yasaları ve Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi ile uyumlu olması koşuluyla iade edilebilir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin bitmesinin ardından İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlediği basın toplantısında "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları bağlamında yaşananlar, Türkiye'nin terör konusundaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız. İsveç'in verilmiş olan sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi." demişti.

İsveç Adalet Bakanı Johansson, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın açıklamasına doğrudan yorum yapmadı ancak iade konusunda son sözün hükümette değil, "iadeler üzerinde veto yetkisi olan" Yüksek Mahkeme'de olduğunu söyledi.

Abkara, 3'lü zirve ve imzalanan mutabakatı diplomatik zafer olarak nitlelemişti.