İşte Demokrasinin Gerçek Yüzü: Milyarderler ABD Seçimleri İçin 881 Milyon Dolar Bağışladı
04 Kasım 2022

İşte Demokrasinin Gerçek Yüzü: Milyarderler ABD Seçimleri İçin 881 Milyon Dolar Bağışladı

Köklü Değişim Medya

ABD’de ara seçimler için milyarderler siyasi partilere 881 milyon dolar bağış yaptı. Belli menfaatler karşılığı bu bağışları yapan milyarderler kazanan siyasi partilerden karşılığını alması kapitalizmin vitrini demokrasinin gerçek yüzünü ortaya koyuyor.

Başta iş adamı George Soros’un ara seçimler için 128,4 milyon dolar bağışta bulunduğu ABD’deki bağış yarışı demokrasinin karşılıklı olarak kimlere hizmet ettiğini ortaya koyuyor. Bir menfaat karşılığı yapılan bu bağışlar, kazanan partiyi belirleyenin halkın oylarıyla doldurulan seçim sandıklarından çıksa da aslında kime hizmet edildiğini ortaya koyuyor. Kapitalizmin vitrini demokrasi, nizamın pazarlanmasında başat rol oynuyor ve siyasiler tarafından parlak sözlerle kutsallaştırılıyor.

Americans for Tax Fairness’ın "2022 Seçiminde Milyarderlerin Parası: Seçimleri Satın Almak ve Demokrasiyi Bozmak" başlığıyla yayınladığı raporda, ekim ayına kadar olan süreçte, ülkede 465 milyarder 2022 yılı ara seçimleri için 881 milyon dolarlık rekor bağışta bulundu.

Önceki yıllara kıyasla bağış tutarındaki keskin artış dikkati çekerken, Amerikalı milyarderler 2018 ara seçimlerinde 611 milyon dolar, 2014 ara seçimlerinde 232 milyon dolar ve 2010 ara seçimlerinde 32 milyon dolarlık bağış yapmıştı.

En Büyük Bağışı Soros Yaptı

Bağışların toplam tutarının gelecek hafta 1 milyar dolara yaklaşması beklenirken, en çok bağışın Cumhuriyetçiler lehine yapıldığı görülüyor.

İş adamı George Soros, Demokrat adaylara şimdiye kadar yaptığı 128,4 milyon dolarla en büyük bağışçı oldu.

Milyarderlerin bağışlarının yüzde 59'u Cumhuriyetçilere, yüzde 39'u Demokratlara, yüzde 2'si ise bağımsız adaylara gitmiş durumda. Her zengin menfaat beklediği siyasiyi parasıyla destekliyor. Yasama ve yürütme gücünü eline alan iktidarlar da bu bağışın karşılığını ödüyor. Kapitalizmin lokomotifi ABD, bozuk nizamın en görünür olduğu ülke olarak biliniyor. Bu “Al gülüm ver gülüm” işleyiş seçim sandıklarındaki oyların kim seçilirse seçilsin halkın menfaatine bir değişime yol açmayacağını ortaya koyuyor.

Soros’un Ardından Richard ve Elizabeth Uihlein Geliyor

Soros'u, Cumhuriyetçi adaylara yönelik 67,3 milyon dolarlık bağışlarıyla nakliye şirketi Uline'in kurucuları Richard ve Elizabeth Uihlein izliyor.

Hedge fon yöneticisi Ken Griffin de Cumhuriyetçilere yönelik 66,1 milyar dolarlık bağışıyla listenin üçüncü sırasında yer aldı.

Yatırımcı Jeffrey Yass, Cumhuriyetçiler lehine 47,3 milyon dolarlık bağışta bulunurken, kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried da Demokratlar için 39,7 milyon dolarlık bağış yaptı.