‘İSRAİLLİ’ GENERALLER: “ABBAS’I GİTTİKTEN SONRA ÖZLEYECEĞİZ”
03 Haziran 2018

‘İSRAİLLİ’ GENERALLER: “ABBAS’I GİTTİKTEN SONRA ÖZLEYECEĞİZ”

Middle East Monitor

Köklü Değişim Medya

Kötüleşen sağlığı ve başkanlık görevlerini yerine getiremediği söylentilerinin ardından, “İsrail”in güvenini kazanan Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas sonrası belirsizliğin Tel-Aviv’de karamsarlık yarattığı gözleniyor.

Kanal 13 yorumcusu Ilan Lucatchi, söylentiler ve çok sayıdaki doktorun ziyareti sürerken, Abbas'ın Filistin yönetiminin lideri olarak geçirdiği yılların genel bir değerlendirmesini yaparak “İsrail” üzerindeki etkisini ölçtü.

Yazar, Abbas'ın siyasi sahneden kaybolması sonrasında yaşanacaklar hakkında bir dizi üst düzey “İsrailli” subay ve uzmanlarla uzun röportajlar gerçekleştirdi.

“İsrail” savunma bakanlığındaki güvenlik ve siyasi bölümün eski başkanı Amos Gilaad, “Ebu Mazin (Mahmud ABBAS) dönemini tamamen güvenli görüyorum. Selefi Arafat'tan farklı olarak askeri operasyonlara karşı çıktı. Onun yönetiminde, Filistinliler ve “İsrailliler” arasındaki güvenlik koordinasyonunun çok ileri aşamalara ulaştığı görüldü. Bu, her iki taraftaki güvenlik kurumlarını, sivil yönetimi ve “İsrail” ordusunu içeriyordu. Sonuç: İsrail'in hayatını kurtarıyor.

Herzliya Merkezinde Stratejik İstişareler Enstitüsü'nün şu anki başkanı Gilaad, “İsrail'in Abbas'dan daha işbirlikçi bir başkan bulamayacağını” söyledi. Saldırıların faillerine para ödemesine ve anti-Semitik ifadelere başvurmasına rağmen, “İsrail”in istediklerini verdi. ”

“İsrail”in Arap meseleleri uzmanı Shamrit Meir, “Abbas kendi eliyle Filistin silahlı mücadelesini imzaladı. El Fetih hareketinin ne hale geldiğine bakın. Onlarca yıl önce benimsediği yolunu terk etti. Bu önemli ve hayati bir meseledir. Abbas 14 yıl önce iktidara geldiğinden beri “İsrail”le çatışmayı askeri veya güvenlik tarzında değil politik olarak yönetiyor. Üçüncü bir intifada'nın ortaya çıkmasına asla izin vermedi. Bununla birlikte herhangi bir politik başarı da elde edemedi ”.

“İsrail”in eski iç güvenlik bakanı ve Kamu Güvenliği başkanı olan Dichter şunları ekledi: “Bütün partiler Abbas'ın gitmesinden sonraki gün ne olacağını görmeyi bekliyor. Her “İsrailli”, o gittiğinde otoriter yönetim sisteminin korunacağını, güvenlik koordinasyonunun devam edeceği ve şiddetin minimum düzeyde kalacağını umuyor”dedi.

“İsrail” hükümetinin Filistin Toprakları içindeki operasyonlarının eski koordinatörü General Etan Dangot, “Abbas'ın gitmesinden sonra, Filistin iç çatışmaların patlak vermesine tanık olacak. Birçok parti, ardı ardına yarışa katılacak. Sonuç olarak, Filistin’de bir kaos durumu ortaya çıkabilir.

Dangot, Abbas'ın günlerinin sayılı olduğunu vurguladı. Tarih, onu büyük değişimlere başkanlık eden bir lider olarak hatırlamayacak. Yine de, “İsrail” için kesinlikle uygun biri. Abbas’ın adından durumun zamanla daha da kritik hale geleceği gerçeği göz önüne alındığında, her iki taraf; Filistinliler ve “İsrailliler” olası tüm senaryolar için hazırlanıyor. ”

“İsrailli” oryantalist Mordechai Kedar, Meda web sitesinde şöyle yazmıştı : “Abbas'ın sonu, zaman geçtikçe daha da yakınlaşıyor. Bu nedenle, bazı önemli sorular ortaya çıkıyor. Bu soruların cevapları tüm bölge üzerinde etkili olacaktır. Bunlar: Abbas'ın gitmesi durumunda ne olacak? Kim başaracak? Bir sonraki lider, El Fetih ile Hamas arasında uzlaşma sağlamayı başaracak mı? “İsrail” ile ilişkisi ne olacak? Filistin Otoritesinin kaderi ne olacak? Bu soruların çoğunun şu ana kadar cevapsız kaldığı görülüyor.

Önde gelen “İsrailli" siyasi analist Bin Casbet, üst düzey bir askeri kaynağın, “Şu anda Abbas siyasi kariyerinin sona ermesine tanık oluyor. Abbas’tan sonra güvenlik ve siyasal işleri yürüten beş üyeli kabineye kimlerin geleceği konusundaki görüşleri soruldu. Hiçbirinin bu soruyu cevaplayacak net bir görüşü yok. Bugün “İsrail”in güvenlik kurumları içindeki resim bu.” dediğini ifade etti.

Yisrael Plas'in web sitesinde yayınlanan bir makalede Casbet şunları ekledi: “İsrail” kabinesinde Abbas sonrasını görüşmek için fazla toplantı yapılmadı. Olası bir halefi tartışmakla ilgili endişe duymuyor gibi görünüyorlar. Ancak “İsrail”deki güvenlik çevreleri, Abbas'ı çok özleyeceğimizi söylüyor çünkü Abbas’ın yokluğunda Filistin Yönetimi için bir kaos ortamı oluşacak. Ya üçlü bir liderlik olacak ya da konuşulan isimlerden biri gelip bir süre için liderlik yapacak. ”

Abbas’ın “İsrailli” bazı bakanların suçlamalarına, benzeri görülmemiş saldırılarına, son iki yıl boyunca muhalif siyasi çabalar sarf edilmesine rağmen, Filistinli silahlı gruplarla savaşmaya devam ettiğini ve güvenlik kurumlarının “İsrail”le güvenliği koordine etmeye devam ettiği görülüyor. Bu işbirliği yüzünden çok sayıda saldırıya uğradı.”

Casbet, “Abbas'ın, Fetih'in Batı Şeria'daki operasyonlarını hatta bıçak saldırılarını engelleyen merkezi bir kişiliğe sahip olduğunu, bu sayede Filistinlilerin çoğunluğunun bu operasyonlara katılmayı reddetmesini sağladığını” söyledi.

Casbet, “Ordu ve “İsrail” istihbaratı açısından bu temel nokta. Böylece, kıdemli subaylar ve generaller Abbas'a karşı bağıran siyasileri gördüklerinde, şöyle cevap verirler: Ebu Mazin'i (Abbas) çok özleyeceksiniz**. ”**

Middle East Monitor

Çeviri: Fatih DOĞDU