“İsrail”le Dost Olan Çavuşoğlu: “Kudüs’ü Savunmak Sorumluluğumuzdur”
23 Eylül 2022

“İsrail”le Dost Olan Çavuşoğlu: “Kudüs’ü Savunmak Sorumluluğumuzdur”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Görüşmeleri için ABD'nin New York kentinde bulunan Çavuşoğlu, İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) Yıllık Koordinasyon Toplantısı'ndaki konuşmasında “Kudüs’ü savunmak sorumluluğumuzdur” dedi.

Kudüs’ü başkent olarak kabul eden Filistinli Müslümanların katili “İsrail” ile “normalleşme” anlaşmaları imzalayıp, dostluk mesajları gönderen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs’ü savunmaktan bahseden bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin, Filistinli kardeşlerine desteğinin somut şekilde bulunduğunu ileri süren Çavuşoğlu, "Bağımsız ve egemen bir devlet olan Filistin Devleti'ni ve aynı zamanda onun başkenti olarak Kudüs'ü savunmak bizim sorumluluğumuzdadır" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'na katılan “İsrail” Başbakanı Lapid, İngiliz mevkidaşı Truss ile bir araya gelmişti.

Lapid, dün görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık, büyükelçiliğini ‘İsrail'in başkenti Kudüs'e taşımaya olumlu baktığını açıklayan değerli arkadaşım İngiltere Başbakanı Liz Truss'a teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara, Kudüs'ün başkenti olduğunu iddia eden işgalci Yahudi varlığıyla "normalleşme" sürecini Kudüs'ün ve Filistin'in haklarını korumak için önemli olduğunu ileri sürerek Müslümanların ihanet olarak nitelediği bu ayıbını örtmeye çabalıyor.

Müslüman dünyası yalnızca dayanışma içerisinde hareket ettiğinde önemli sonuçlar elde edilebileceğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM Genel Kurulu'nun da 15 Mart'ı ‘Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü’ olarak belirlemiş olması, bunun önemli örneklerinden bir tanesidir. Sevgili kardeşlerim, Kur'an, 'İnananlar kardeşlerinizdir ve kardeşleriz ile barış içerisinde olun' diyor. O yüzden bizim de Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üzerinde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz yalnızca tüm ümmeti ilgilendiren meselelerle ilgili birlikte hareket edersek duyulabilir.

Ümmetin birliğinin Hilafet’in yokluğundan kaynaklandığını, milliyetçilik fikir üzerine bina edilmiş ulus devletlerin asla bu birlikteliği sağlayamayacağı bilindiği halde siyasiler sık sık bu tip hamasi söylemlerde bulunuyor.

Çavuşoğlu, Pakistan'daki sel sebebiyle yaşanan kayıplar için taziyelerimizi sunduklarını belirttiği konuşmasında, Türk halkı olarak, Pakistanlı kardeşlerini desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

Günümüzde dünyanın daha az güvenli ve daha fazla belirsiz bir yer haline geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün 2 milyardan fazla kişi çatışma bölgelerinde yaşıyor. Ve bu çatışmaların yaklaşık yüzde altmışı da İslam İş birliği Teşkilatı'nın coğrafyasında gerçekleşiyor" diyerek aslında Hilafet’in yıkılmasından sonra İslam coğrafyasında sömürgeci Batı’nın egemenlik kavgasına tutuştuğu ve hüküm süren vesayet savaşlarının sanki iş birlikçi yöneticilerin değil de Müslümanların suçu olduğunu resmetmeye çalıştığı gözlemlendi.

Bakan Çavuşoğlu, artmakta olan eşitsizlikler, sağlık krizleri, gıda ve enerji belirsizliği, terör ve göç gibi küresel zorlukların, İİT üyeleri üzerinde daha büyük bir etkisinin olduğunu vurgulayarak, "Bu sebeple de bu zorluklara karşı birlikte hareket etmek bizim bir sorumluluğumuz. Biz bu bölgesel, çalışma alanlarında barış ve stabilizeyi, istikrarı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Suriye’ye ABD’nin Himayesindeki BM Çözümü Tavsiyesi

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 numaralı kararının doğrultusunda siyasi süreçle kalıcı bir çözüm elde edilebileceğini iddia etti.

Bilindiği üzere Ankara bir süredir halkını katleden zorba Esed rejimi ile istihbarat düzeyinde görüşmeler gerçekleştiriyor. Esed rejmi baba Esed’den bu yana bölgede ABD’nin çıkarlarını koruyor ve “İsrail”in güvenliğini sağlıyor.

Libya'da da yasal bir temeli olan ve somut bir yol haritasıyla hareket edilecek şekilde seçimlerin yapılmasının, büyük önem taşıdığını söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda mevcut barışın altına oymak için gerçekleştirilen çabalarsa bu konuda yardımcı olmamaktadır ve çok tehlikeli şeylere sebep olabilecek durumdadır" dedi.

Çavuşoğlu, İİT İnsani Güven Fonu'nu da desteklediklerini, Pakistan'ın İİT'nin barış ve güvenlik için çabalarını yeniden hareketlendirmek için verdiği teklifi de önemli gördüklerini ve ilerideki adımların atılabilmesi için İslam İş birliği Teşkilatı arabuluculuk temas grubunun büyük önem taşıyacağını ifade etti.

"Kıbrıslı Türkler haksız bir izolasyon ve ambargoyla karşı karşıya"

Türkiye'nin İslam dünyasında dayanışmaya ve aynı zamanda dünyanın her tarafındaki Müslümanların haklı davalarının savunulmasına inandığını vurgulayan ama kınamaktan başka bir icraatta bulunmayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kıbrıslı Türkler haksız bir izolasyon ve ambargoyla karşı karşıya. Biz İİT'ye üye devletlerin Kıbrıslı Türklerle bir arada durmasını bekliyoruz. Ve buradaki, Yunanistan'daki Müslüman Türk azınlığı da aynı zamanda temel haklarından ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmaktadır. Onların müftüleri tanımlanmamaktadır ve onların aynı zamanda etnik kimliklerini ve eğitimdeki özerkliklerini kullanmalarına izin verilmemektedir. Bir kardeşlerimizden onlarla dayanışma göstermesini istiyoruz."

En büyük ikinci uluslararası kuruluş olan ve Müslümanların nezdinde bir kınamaktan başka bir iş yapmayan İİT'nin, Müslümanlara karşı yapılan adaletsizliğe karşı müşterek ses olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Biz tekrardan Uygur Türkleri, Arakanlı Müslümanlar, Keşmirli kardeşlerimiz ve aynı zamanda dünyanın her tarafında adaletsizlikle karşılaşan Müslüman camiasıyla dayanışmamızı tekrar dile getirmek istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımlamış olduğu son raporun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine karşı yapılan insan hakları ihlallerini açık şekilde ortaya koyduğunu ve aynı zamanda uluslararası camia için de çok önemli tavsiyeler barındırdığını sözlerine ekledi.