‘İsrail’, Suriye’de İran’ı Vurdu, Tahran Yine Tehdit Etti
05 Haziran 2024

‘İsrail’, Suriye’de İran’ı Vurdu, Tahran Yine Tehdit Etti

Köklü Değişim Medya

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Hüseyin Selami, ‘İsrail'in Pazartesi gecesi Suriye'nin Halep kentinde İranlı bir danışmanı öldürmesinin ardından yine misilleme tehdidinde bulundu.

ABD ile koordineli olarak Esed rejimini ayakta tutmak ve Suriye halkının devrimin bastırmak için katliamlar gerçekleştiren İran yine Suriye topraklarında işgalci “İsrail”e hedef oldu. İran, Türkiye ve Rusya ile birlikte Astana Üçlüsü olarak Suriye’de ortak hareket ederek Esed rejiminin yeniden ayağa kaldırılmasında, Afganistan ve Irak’ta ise ABD işgaline ciddi yardımlarda bulunmuştu.

İran medyasına konuşan Selami, "‘İsrail’, İranlı askeri danışman Saeed Aviar'ın Suriye'de öldürülmesine yanıt beklemeli" diyerek tehditte bulundu.

Nisan ayında Şam'daki İran konsolosluğunda üst düzey bir Devrim Muhafızları komutanı ve birkaç subayın öldürüldüğü ‘İsrail’ saldırısının ardından İran, ‘İsrail’e karşı yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracı fırlattı; bunların neredeyse tamamı ‘İsrail’ ve müttefikleri tarafından düşürüldü. İran’ın misillemesinde gasıp Yahudi varlığı tarafında ölen ya da yaralanan olmadı.

‘İsrail’ ve ABD’nin, ‘İran’a saldırıları ve İran’ın önceden bildirerek kontrollü misillemeleri Ortadoğu’da bir kısırdöngüye dönüştü. İran, iç kamuoyunu teskin etmek ve itibarını korumak için bu tip tehditler ve zararı olmayan saldırılarda bulunuyor. Yolsuzluk dosyaları nedeniyle dikkatleri farklı yöne çekmek ve kamuoyunu arkasına almak isteyen Netanyahu, sık sık bu bölgede Lübnan, Suriye ve İran’a saldırılar düzenliyor.

İran, kısa süre önce bir helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’ı kaybetmenin şokunu yaşıyor. Kaza sonrası akıllara ilk olarak ‘İsrail” gelse de Tahran’dan bu yönde bir açıklama gelmedi. Uzmanlar Reisi’nin, dini lider Ayetullah Hamaney’in en önemli halefi olarak gösterildiği için bir iç hesaplaşma sonucu öldürüldüğü iddiasını da ileri sürüyorlar.