İşgalci “İsrail”den Refah’ta Operasyonu Derinleştirme Tehdidi
08 Mayıs 2024

İşgalci “İsrail”den Refah’ta Operasyonu Derinleştirme Tehdidi

Köklü Değişim Medya

İşgalci “İsrail”in 7 aydır Gazze’deki sürdürdüğü işgal ve katliam Refah’a da yayılırken, “İsrail” Savunma Bakanı Galant, Refah kentine operasyonu derinleştireceklerini söyledi.

Refah’tan dünden beri medyaya yansıyan katliam görüntüleri dünyayı dehşete düşürdü. Mısır-Gazze sınırında yere alan Refah kenti, sivillerin evlerini terk edip, sığındığı bir mülteci kampına dönüştü. 1.5 milyona yakın sivil nüfusun yaşam savaşı verdiği kent ağır bombardıman altında. Çocukların ve kadınların cesetleri enkazlardan çıkarılırken, “Refah kırmızçizgimizdir” diyen İslam beldelerinden yine somut bir adım yok.

Öte yandan hak ve hukuku hiçe sayan işgalci “İsrail”den tehdit mesajları gelmeye devam ediyor.

“İsrail” Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın elinde tuttuğu “İsrailli” rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmada ilerleme kaydedilmemesi halinde Refah'taki askeri saldırıyı derinleştirme sözü verdi.

Köklü-Değişim,İşgalci-“İsrail”den-Refah’ta-Operasyonu-Derinleştirme-Tehdidi-1.jpg

ABD ve Mısır yönetiminin ortak hazırladığı ve Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifini geri çeviren “İsrail”, pazartesi günü geç saatlerde Refah'a askeri harekata başladı ve Mısır sınırındaki stratejik geçiş kapısını ele geçirdi.

“İsrail”, ateşkes teklifinin temel taleplerini karşılamadığını ancak müzakerelere devam etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Salı günü Refah bölgesindeki birlikleri ziyaret eden Gallant, Refah ve Gazze'nin geri kalan bölgelerinde Hamas'ı ortadan kaldırana kadar operasyonun devam edeceğini duyurdu.

Gallant ayrıca ‘İsrail'in rehineleri eve getirmek için uzlaşma yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Bu seçeneğin kaldırılması halinde devam edeceklerini ve operasyonu derinleştireceklerini belirten Gallant "Bu, güneyde, merkezde ve kuzeyde olmak üzere şeridin her yerinde gerçekleşecek" tehididinde bulundu.

“İsrail” esirlerin tamamını isterken, Hamas bu teklife sıcak bakmıyor.

CIA Şefi Burns, “İsrail”e Gidiyor

CIA Direktörü William Burns, Başbakan Benjamin Netanyahu ile görüşmek üzere bugün ‘İsrail'de olacak.

Burns'ün, Hamas ile ‘İsrail’ arasında arabuluculuk yapan Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Salı günü Kahire'de olması bekleniyordu. ‘İsrail’, Kahire'ye bir heyet göndermesine rağmen orta düzey olarak değerlendiriliyor.

Hamas’ı Kabul Ettiği Ateşkes Metinini CIA ve Kahire Birlikte Hazırlamış

Bölgede ABD’nin planları ve siyasi ekseni doğrultusunda hareket eden Sisi rejimine bağlı bir diplomat ile Batılı bir diplomat, Associated Press’e (AP) Hamas tarafından kabul edilen ateşkes teklifinin, ‘İsrail’ tarafından onaylanan önceki versiyona göre sadece küçük değişiklikler içerdiğini açıkladı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla AP'ye konuşan kaynaklar, yeni taslağın CIA başkanı William Burns ile istişare edilerek değişiklikler eklendikten sonra Hamas'a gönderildiğini söyledi.

Hamas'ın ateşkesi kabul etmesi hakkında dün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memnuniyetini dile getirmişti.

Askeri darbe ile Mısır’ın yönetimini ele geçiren Sisi rejimi dünden bu yana sınırındaki Refah şehrinde “İsrail”in sürdürdüğü vahşi katliamlara karşı henüz somut bir adım atmadı.

Abluka Altındaki Gazze’de Yakıt ve Gıda Sıkıntısı

Refah’ı işgale başlayan “İsrail”, Kerem Ebu Salem geçiş kapısını kapatmıştı. 7 aydır kısıtlı bir şekilde Gazze’ye giren ihtiyaç maddelerinin geçişi dünden beri tamamen durdu.

Gelen tepkiler üzerine “İsrail”, Gazze Şeridi sınırındaki geçiş kapısını bugün yeniden açacağını duyurdu.

Açıklamada ayrıca Mısır'dan geçen yardım TIR'larının halihazırda denetimden geçtiği belirtildi.

Mısır yönetimi, sınır duvarlarına kadar dayanmış ve artık gidecek bir yeri kalmayan Müslümanların bombalanmasına şahit olduğu halde işgalci “İsrai”e karşı somut bir adım atmıyor.

İsrail, yakınlarda dört askerin ölümüne yol açan Hamas saldırısının ardından Pazar günü Karem Ebu Salem sınır kapısını kapattı ve Salı günü Refah sınır kapısını ele geçirerek Gazze Şeridi'nin tamamını kapattı.

ABD, Bomba Sevkiyatını Durdurdu

Biden yönetimi ABD’de yaklaşan seçimler dolayısıyla ateşkesin imzalanması ve sükunetin sağlanması için çaba sarf ediyor. Hazıradığı son ateşkes “İsrail” tarafından kabul edilmemesi ve Refah’a saldırının başlaması üzerine Washington, 7 aydır desteklediği soykırıma siyasi çıkar gereği kısıtlama getirdi.

Üst düzey bir yetkili, ABD'nin ‘İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine ABD'nin istekleri dışında geniş çaplı bir saldırı başlatma kararına yaklaştığına dair endişeler nedeniyle ‘İsrail'e bomba sevkiyatını durdurduğunu duyurdu.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkiliye göre, sevkiyatın 1.800 adet 900 kilogram, bomba ve 1.700 adet 225 kilogramlık bombaların sevkiyatının durdurulduğunu ifade etti. Bu bombalar geniş çağlı bir yıkıma yol açıyor ve 7 aydır Gazze’de süren soykırımda kullanılıyor.

Yahudi varlığına bugüne kadar engel olmayan, bilakis her türlü desteği veren ABD'nin bu kısıtlamaları küçükten büyüğe doğru "İsrail'in" işgal ve katliamlarını dünya kamuoyuna yavaş yavaş kabul ettirmek için yaptığı da düşünülüyor.