İşgalci ‘İsrail, 141 Müslümanı Katletti, Yöneticiler Yine Kınadı
15 Temmuz 2024

İşgalci ‘İsrail, 141 Müslümanı Katletti, Yöneticiler Yine Kınadı

Köklü Değişim Medya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ‘İsrail’ ordusunun bölgenin güneyindeki Han Yunus kenti yakınlarında Cumartesi'den beri düzenlediği hava saldırılarında en az 141 Müslümanın vahşice katledildiğini açıkladı.

400'e yakın kişinin de yaralandığı barbar saldırılarda hedef alınan yoğun nüfuslu El Mevasi bölgesi, ‘İsrail’ ordusu tarafından siviller için güvenli bölge ilan edilmişti.

Köklü Değişim,İşgalci ‘İsrail, Cumartesi Günkü Saldırılarda 141 Müslümanı Katletti-2.jpeg

Buraya yönlendirildiklerini söyleyen bölge sakinleri, hava saldırısının bir deprem gibi hissedildiğini belirtti. Saldırılarda kullanılan bombaların ciddi hasara yol açtığı görüntülere yansıdı.

‘İsrail’, saldırıda Hamas liderlerinden Muhammed Deif ve yardımcısı Rafa Salama'nın hedef alındığını iddia ederken, ‘İsrail’ Başbakanı Benyamin Netanyahu, Deif ya da Salama'nın öldüğüne dair "bir netlik olmadığını" belirtti.

Netanyahu güvenlik güçlerinden aldığı brifingden sonra, saldırıya onay verdiğini ifade etti.

Netanyahu karar vermeden önce bölgede ‘İsrailli’ rehine olup olmadığını, olası sivil kaybı ve ne tür silahların kullanılacağını öğrenmek istediğini anlattı ve ardından planı duyduktan sonra güvenlik güçlerine "iyi şanslar" dilediğini de söyledi.

Netanyahu ayrıca, Hamas'ın tüm üst düzey liderlerini etkisiz hale getirme sözü verdi.

Köklü Değişim,İşgalci ‘İsrail, Cumartesi Günkü Saldırılarda 141 Müslümanı Katletti.jpeg

Bir ‘İsrail’ ordusu yetkilisi saldırının "sivillerin olmadığı açık bir alana" yapıldığını söylerken, bölgenin güvenli bölge ilan edilip edilmediği konusunda ise bilgi vermedi.

Ancak saldırıdan sonra çekilen görüntüler, saldırının ‘İsrail’ ordusunun internet sitesinde güvenli bölge olarak gösterilen bir yerde gerçekleştiğini teyit ediyor.

Ayrıca katledilen insanların sivil olması bilerek ve kasten katliamın gerçekleştirildiğini doğruluyor.

Hamas: “Katliamı Meşru Göstermeye Çalışıyorlar”

Konu hakkında açıklmada bulunan üst düzey Hamas yetkilisi Ebu Zuhri ise Deif'e ne olduğu konusunda bilgi vermezken, "‘İsrail'in iddiaları saçmalık ve bu korkunç katliamı meşru göstermeye çalışıyorlar. Tüm şehitler sivil ve yaşananlar Amerika'nın desteği ve dünyanın sessizliğiyle desteklenen soykırım savaşının yoğunlaşması" dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı saldırıyı "acımasız bir katliam" olarak nitelerken, kurbanların yakındaki Han Yunus kentinde yer alan Nasır Hastanesi'ne götürüldüğünü açıkladı.

Hamas'a bağlı medya bürosundan yapılan ilk açıklamada "‘İsrail’ işgal ordusu, Han Yunus'ta yerlerinden edilenlerin kaldığı çadır kampları bombalayarak büyük bir katliam gerçekleştirdi. Korkunç katliamda, 100'den fazla kişi öldü ya da yaralandı. Bunlara sivil acil durum çalışanları da dahil" detayını paylaşmıştı.

İslam Beldelerinin Yöneticileri Yine Kınayarak Geçiştirdi

Saldırının ardından Mısır, Ürdün ve Türkiye’den gelen peş peşe açıklamalar 9 aydır süren kınama rutininin devamıydı.

İşgalci ‘İsrail’, 9 aydır çoğu çocuk ve kadın 50 binden fazla Müslümanı katlederken, somut bir adım atmayan ve hiçbir etkisi olmayan diplomatik görüşmeleri icraat diye sunan yöneticilerden gelen kınamam mesajları şöyle:

Ankara, 'İsrail'i Durdurması İçin Katliama Destek Veren Ülkelerden Yardım İstedi

'İsrail’in, Han Yunus kentinde “güvenli bölge” olarak belirlediği El Mevasi’de barınan Filistinli Müslümanlara yönelik gerçekleştirdiği katliamı, 'Netanyahu Hükümetinin Filistinlileri topyekûn yok etme çabasının bir aşaması' olarak niteleyen Dışişleri Bakanlığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "'İsrail’in ateşkes konusunda Hamas’ın olumlu yanıtına karşılık vermesi beklenirken bir kez daha kan dökmeyi tercih etmesi, Netanyahu Hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini engellemeye çalıştığının da delilidir. 'İsrail’e destek veren ülkelerin, bu barbarlığa artık dur demesi gerekmektedir."

Mısır: “Şiddetle Kınıyoruz”

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle:

"El-Mavasi bölgesinde onlarca Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan ‘İsrail’ saldırısını şiddetle kınıyoruz. ‘İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını durdurmasını talep ediyoruz"

Ürdün de Kınadı

Ürdün Sözcüsü Süfyan el-Kudâh, Ürdün'ün ‘İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmeye devam etmesini kınadığını belirterek, uluslararası toplumun Filistinlilerin acılarına son vermek için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Köklü Değişim,İşgalci ‘İsrail, Cumartesi Günkü Saldırılarda 141 Müslümanı Katletti-3.jpeg