Irak’ta En Düşük Katılımlı Genel Seçim
12 Ekim 2021

Irak’ta En Düşük Katılımlı Genel Seçim

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Irak’ta seçimlere katılımın son derece düşük olması halkın demokratik sisteme ve ülkedeki yöneticilere karşı güvensizliği olarak yorumlanıyor. Seçimde katılım oranı yüzde 41’de kaldı.

Ülkede genel seçimler 2019 yılında sokaklara taşan halkın tepkisi üzerine yapıldı. O dönemde yapılan gösterilerde halk genel olarak ülkedeki yolsuzluk ve hizmetlerin eksikliğini protesto etmek için sokağa dökülmüştü.

Güvenlik güçleri gösterileri orantısız güç kullanarak bastırmaya çalışmış, olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Irak’ta dün gerçekleşen erken genel seçimde sandıklar kapandı. Seçimde katılım oranı yüzde 41’de kaldı. Seçime katılım oranı, ülkede son beş seçimin en düşüğü olarak belirlendi.

Irak’ta 2003 yılında başlayan ABD işgali ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından beş kez genel seçim yapıldı. Ancak Irak halkı 18 yıldır sandığa gidiyor ve ülke yönetiminde bir iyileşme yok. Seçimlere çok düşük katılım gösteren Irak halkı, demokratik sistemden ve yolsuzluklara boğulan yöneticilerden umudunu kesmiş görünüyor.

Irak'ta Seçimleri Mukteda es-Sadr Kazandı

40 milyon nüfuslu Irak’ta kayıtlı 25 milyon kadar seçmen bulunuyor. İlk sonuçların bugün ilerleyen saatlerde alınması bekleniyor. Şii partilerin seçimden önde çıkacağı tahmin ediliyor.

Seçime, 167 siyasi parti ve oluşuma bağlı 3 bin 249 aday katıldı. Seçime katılan adayların 951’i kadındı. Tüm adayların 789’u bağımsız olarak seçime katıldı.

Irak'tan gelen sonuçlar, seçimleri Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu'nun kazandığını ortaya koydu. Sadr Grubu’nun, 329 sandalyeli mecliste en az 70 sandalye kazandığı belirtildi.