İİT Şaşırtmadı: “İsrail”i Kınadı ve Filistin’i BM’ye Havale Etti!
08 Ağustos 2022

İİT Şaşırtmadı: “İsrail”i Kınadı ve Filistin’i BM’ye Havale Etti!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Bir kınama kurumu olan İslam İş birliği Teşkilatı, gasıp Yahudi varlığının her katliamında olduğu gibi bu katliamında da kınadı ve daha sonra ümmetin meselesi Filistin’i Birleşmiş Milleter’e (BM) havale ederek verilen rolünü ustaca oynadı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) yapılan yazılı açıklamada, aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu yüzlerce Yahudi yerleşimcinin işgal altındaki Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik baskına ve “İsrail” ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırılarına tepki gösterildi.

“İsrail”in tehlikeli şekilde tansiyonu yükseltmekle uluslararası hukuku ihlal ettiğine işaret edilen açıklamada, Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölmeye yönelik ihlallerin doğurabileceği sonuçlardan Tel Aviv yönetimi sorumlu tutuldu.

Filistin halkına ve kutsallarına karşı sürdürülen saldırıların şiddet ve istikrarsızlığa yol açacağı uyarısının yapıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mescid-i Aksa, 144 dönümlük alanıyla Müslümanlara has bir ibadet yeridir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere uluslararası toplumu, Mescid-i Aksa'ya karşı tekrarlanan bu saldırıların hemen durdurulması ve ‘İsrail'i kutsallara saygı duymaya zorlaması için harekete geçmeye çağırıyoruz."

Açıklamada ayrıca, Mescid-i Aksa ve Filistin halkı için uluslararası koruma talebinde bulunuldu.

Filistin topraklarını işgal eden gecekondu oluşum “İsrail”in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne cuma gününden itibaren düzenlediği saldırılarda 14'ü çocuk olmak üzere 44 Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

“İsrail” ile Gazze'deki İslami Cihad Hareketi arasında Mısır'ın arabuluculuğunda imzalanan ateşkesin dün yerel saatle 23.30'dan (TSİ 23.30) itibaren yürürlüğe girdiği duyurulmuştu.

Gazze'ye yönelik özellikle sivili yerleşim bölgelerine düzenlenen saldırılar devam ederken, fanatik Yahudi yerleşimciler de “İsrail” polisinin eşliğinde gruplar halinde Meğaribe Kapısı'ndan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.