İİT, Yine Filistin İçin Toplandı, Kınadı ve Dağıldı
26 Şubat 2024

İİT, Yine Filistin İçin Toplandı, Kınadı ve Dağıldı

Köklü Değişim Medya

Kamuoyunda kınama kurumu olarak bilinen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Devletleri Enformasyon Bakanları Olağanüstü Toplantısı’nın ardından açıklanan nihai bildiride yine “İsrail” kınandı.

İslam İş Birliği Teşkilatı Filistin’i kurtarmak için hareket geçmek yerine yine etkisiz çalışmalarla gündeme geliyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının ev sahipliğinde İİT Enformasyon Bakanları Olağanüstü Toplantısı 24 Şubat Cumartesi günü İstanbul'da yapıldı. Yapılan toplantının ardından yayımlanan bildiride yine “İsrail” kınandı, 57 İslam ülkesi Filistin’i Birleşmiş Milletler’e ve Uluslararası Adalet Divanı’na havale etti. Çözüm olarak da işgal ve katliamlara meşruiyet kazandırma hedefli ABD’nin “İki Devletli” planına çağrı yapıldı.

Toplantıya, 43 ülkeden 20 bakan, iletişim ve medya kuruluşlarının başkan ve üst yöneticilerinden oluşan yaklaşık 200 üst düzey temsilci katıldı.

Açılışını İİT Enformasyon Bakanları Dönem Başkanlığı görevini yürüten Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'nın gerçekleştirdiği toplantıda, “İsrail”in 7 Ekim'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarında gazetecilere yönelik saldırıları ve dünya kamuoyuna yönelik dezenformasyon faaliyetleri ele alındı.

İİT tarihindeki sektörel bazda yapılan ilk olağanüstü toplantı olma niteliği taşıyan programın sonunda nihai bildiri açıklandı.

Bildiride, işgalci “İsrail” yönetiminin Filistin halkına yönelik devam eden askeri saldırıları ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde ve Kudüs-ü Şerif de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistinli sivillere yönelik sistematik baskı, katliam ve soykırım kınanarak, daha fazla can kaybının önlenmesi için koşulsuz ateşkes çağrısında bulunuldu.

“İsrail” işgaline ilişkin sistematik olarak yürütülen yanlış bilgilendirme kampanyaları ile İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği vahşet ve soykırım niteliğindeki katliamları örtbas etmek amacıyla yanlış ve yanıltıcı bilgi ve sahte haberler yaymasının kınandığı bildiride, uluslararası topluma, işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan medya mensuplarına karşı işledikleri suçlardan ötürü “İsrail” işgal güçlerini sorumlu tutacak acil bir soruşturma açma çağrısında bulunuldu.

Bildiride, 24 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen İİT Enformasyon Bakanları Olağanüstü Toplantısına katılan ve hem İİT şartı hem de güçlü dini, insani ve tarihsel bağlarla birbirine bağlı olan İİT Üyesi Ülkelerin Enformasyon Bakanları'nın, 11 Kasım 2023 tarihinde Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen “İsrail”in Filistin halkına yönelik saldırılarına ilişkin İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi başta olmak üzere, Filistin meselesine ilişkin tüm İİT kararlarını yeniden onayladıkları belirtildi.

BM ve diğer uluslararası kuruluşların Filistin meselesi ile ilgili Filistin halkının kendi kaderini tayin etme, özgürlük ve ulusal bağımsızlık hakkını teyit eden tüm kararlarının hatırlatıldığı bildiride, 10 Aralık 2023'te BM Genel Kurulu'nun 10. Acil Özel Oturumu'nda kabul edilen "Sivillerin Korunması ve Yasal ve İnsani Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi" başlıklı "A/ES-10/L.27" sayılı kararını memnuniyetle karşıladıkları aktarıldı.

Bildiride, “İsrail”in barbarca baskı ve saldırıları karşısında kardeş Filistin halkının devredilemez haklarını desteklemek ve başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin topraklarındaki Filistin halkının acılarını hafifletmek için çalışmaları arttırmak üzere her platformda seslerini duyurma konusundaki kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı.

ABD Planı “İki Devletli Çözüm” İçin Çağrı Yapıldı

Soykırım niteliğindeki eylemlerden ve Soykırım Sözleşmesinin diğer ihlallerinden kaçınması için, UAD'nin 26 Ocak'ta işgalci “İsrail” yönetimi aleyhinde vermiş olduğu geçici tedbir kararının memnuniyetle karşılandığı belirtilen bildiride, Filistin halkının işgal altındaki topraklarının kurtarılması, başta kendi kaderini tayin etme hakkı olmak üzere tüm devredilemez haklarından yararlanması ve 4 Haziran 1967 sınırları çerçevesinde, başkenti Kudüs-ü Şerif olan bağımsız devletlerinde tam egemen olarak yaşaması için verdiği meşru mücadelenin desteklendiği ifade edildi.

Filistin meselesinin iki devletli çözüm temelinde çözülmesinin bölgede sağlam, kapsamlı ve kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması için tek yol olduğu vurgulanan bildiride, işgalci “İsrail” yönetiminin işgali meşrulaştırmak, Gazze Şeridi'nde barbarca yaptığı kitlesel zulümleri ve işlediği savaş suçlarını haklı göstermek için yürüttüğü dezenformasyon kampanyaları kınanarak, bunlara karşı uyarıda bulunuldu.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesabından toplantıyla ilgili bir video da paylaştı.