Soylu: "BAE İle Suç Unsurlarını Takip Edecek Bir Mekanizma Kurulacak"
30 Kasım 2022

Soylu: "BAE İle Suç Unsurlarını Takip Edecek Bir Mekanizma Kurulacak"

Köklü Değişim Medya

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki ülke arasında suç unsurlarını takip edecek mekanizma kurulması için Abu Dabi’de olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Saif bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesinde "Ortak Stratejik Güvenlik Diyaloğu (OSGD)" mekanizması kurulması kararı alındı.

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçiliği'ni ziyaret eden Soylu, burada BAE ziyareti ve OSGD oluşturulması kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Al Nahyan ile verimli ve güvenlik konusunda iş birliğini kuvvetlendirici bir görüşme gerçekleştirdiklerini" açıkladı.

Soylu, OSGD mekanizmasıyla iki ülkenin güvenlik konusundaki iş birliğinin artırılacağını ifade ederek, "Bu mutabakatla hem Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki vatandaşlarımızın hem de onların Türkiye'deki vatandaşlarının hem güvenliklerini temin eden hem de suç ve suç unsurlarını takip etmeye çalışan bir anlayış ortak bir şekilde değerlendirilecek. Aynı zamanda yetkinliklerimizin de birbirimizle paylaşılması sağlanacak" detayını paylaştı.

Bu mekanizmanın sınır aşan suçlarla mücadeleyi de güçlendireceğini söyleyen Soylu, "Kaçakçılık, organize suçlar gibi birçok alanda hem bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübeleri hem de iki ülkenin alacağı tedbirlerde birbirine gösterebilecekleri örnekleri paylaşabileceğimiz bir anlayış geliştirmeye çalıştık. Zaten şu anda yürüyen bir güvenlik iş birliği anlaşması sürecimiz var. İnşallah onu da en yakın zamanda bir vesileyle tamamlamış, bitirmiş olacağız" dedi.

Bakan Soylu, OSGD'nin gelişmesinin iki ülkenin İçişleri Bakanlıkları ve Emniyet birimlerinin iş birliğiyle sağlanacağını dile getirerek, "Bu örnek bir mekanizmadır. İnanıyorum ki bu mekanizma coğrafyadaki diğer ülkelere de örnek teşkil edecektir" dedi.

Hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in BAE'de bulunuyor olması bu görüşmede iade edilmesinin de gündeme geldiği yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.