“Hamas’tan Şartlı Silah Bırakma Mesajı”
30 Temmuz 2026Köklü Değişim Medya

“Hamas’tan Şartlı Silah Bırakma Mesajı”

Oynat: “Hamas’tan Şartlı Silah Bırakma Mesajı”
0:00

Hamas’ın, işgalci ‘İsrail’ güçlerinin Gazze'den çekilmesi ve saldırıları sonlandırması halinde ağır silahlarından vazgeçmeyi bugün kabul edeceği aktarıldı.

Filistin televizyon kanalı Palestine Al-Youm, Gazze ateşkesinin ikinci aşamasına ilişkin bir anlaşmanın bugün açıklanmasının beklendiğini servis etti.

Haberde, Hamas ile arabulucular arasında varılan ve yürürlüğe girmesi için ‘İsrail'in onayına ihtiyaç duyacak bir anlaşmaya atıfta bulunuluyor.

Buna göre, anlaşma Hamas'ın ağır silahlarını imha etmek yerine depoya kaldırmasını içerirken, silahların hangi tarafa teslim edileceği ise belirtilmiyor.

Haberde ayrıca, anlaşmanın silah meselesini ‘İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesine ve Gazze Şeridi'ndeki hedefli suikastlara ve askeri saldırılara son vermesine bağlı kılacağı belirtiliyor.

Kahire’deki görüşmelere katılan ‘İsrail’, Hamas ve garantör ülkeler Katar, Mısır ve Türkiye aylardır Trump’ın masaya koyduğu ateşkes anlaşmasını hayata geçirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Daha önce eski Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov'un silahsızlandırılma planıyla ilgili önerdiği metni Hamas'ın reddettiği belirtilmişti.

Gazze’de sözde ateşkes ilan edildiğinden bu yana bin 200’ün üzerinde Müslüman şehit edildi. Garantör ülkeler katliamlara yönelik somut adım atmazken, Trump’ın planın hayata geçirmek için yoğun mesai yapıyor.