Gazze’de Müslümanlar "Katliam-Açlık-Göç" Üçgeninde
14 Mayıs 2024

Gazze’de Müslümanlar "Katliam-Açlık-Göç" Üçgeninde

Köklü Değişim Medya

İşgalci “İsrail”, Gazze'nin kuzey bölgesinde derinliklere doğru ilerlerken, güneyde tanklar ve birlikler karadan Refah'a doğru ilerleyerek katliamlarla Filistinli sivilleri göçe zorlamaya devam ediyor.

İşgalci “İsrail” güçleri ve Hamas arasında haftalardır yaşanan en yoğun çatışmalardan bazıları Gazze Şeridi'nin hem kuzeyinde hem de güneyinde sürüyor.

Köklü-Değişim,Gazze’de-Müslümanların-Etrafı-Katliam,-Açlık-ve-Göç-İle-Sarıldı.jpg

Son haftalarda “İsrail”, Mısır sınırındaki Refah'a düzenlediği kara operasyonunda, yardım için kullanılan ana geçiş noktasını kapattı. Havadan bombardıman da sürdüğü Refah’tan şu ana kadar 450 ila 500 bin sivil ayrıldı. Yola çıkanlar açlık ve susuzluğun yanı sıra keskin nişancılar ve top atışlarının da heefinde. Tam bir insan avının yaşandığı Gazze’de resmi rakamlara göre şehit sayısı 36 bine yaklaştı. Enkaz altında kalanlarla birlikte sayının 50 bini bulması bekleniyor. Yardım kuruluşları sınır kapılarındaki ambargo nedeniyle kıtlığın başlayabileceği uyarısında bulunurken Gazze’ye az sayıda sokulmaya çalışılan gıda maddeleri de işgalci Yahudi yerleşimciler tarafından yağmalanıyor. Dün un ve temel gıda maddelerinin yağmalandığını gösteren videolar medyada yer almıştı.

2 milyona yakın Müslümanın barındığı Refah’a operasyonun zaten vahim olan insani krizi daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.

Daha önce yüzbinlerce Müslüman, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde süren çatışmalar nedeniyle güneydeki sınır kenti Refah'a itildi. Mücahidlerle göğüs göğüse çarpışmayı göz alamayan “İsrail” ordusunun şehri baştan ayağı yıkması göçün en büyük sebebi olarak öne çıkıyor.

Refah'a sığınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin gidecek daha güvenli bir yeri de yok. Zira Gazze’de Müslümanlar etrafı katliam, açlık ve göç ile kuşatılmış durumda. Buna karşılık İslam beldelerinin yöneticilerinden tek bir somut adım yok. 7 Ekim’den bu yana kınama mesajı yayımlamak dışında bir şey yapmayan yöneticiler Gazze yerle bir olurken diplomatik görüşmelere devam ediyorlar.

Köklü Değişim,Gazze’de Müslümanların Etrafı Katliam, Açlık ve Göç İle Sarıldı.webp

Uluslararası Yardım Çağrısı

Filistin Sağlık Bakanlığı, sağlık sistemini ayakta tutabilmek adına jeneratörlere ve ambulanslara yardım, tıbbi malzeme ve yakıt sağlanması amacıyla güney sınırı üzerinden erişimin yeniden açılması için uluslararası çağrıda bulundu.

Sağlık bakanlığının açıklamasında, "Yaralılar ve hastalar, tedavi ve malzeme olmadığı ve nakilleri gerçekleştirilemediği için yavaş yavaş ölüyor" ifadelerine yer verildi.

Cibaliye Yine Hedefte

“İsrail” güçleri, 75 yıl önce işgale başlamaları nedeniyle yerinden edilmiş Filistinliler için inşa edilen Gazze'nin kuzeyindeki geniş mülteci kampı Cibaliye'de, aylar önce Hamas'ı dağıttıklarını iddia ettikleri bölgeye yeniden baskın düzenledi.

Mahalle sakinleri eşyalarını çantalarla taşıyarak molozlarla dolu sokaklardan geçerek yine göçe zorlandı.

Top mermileri kampın merkezine düştü ve sağlık yetkilileri, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında 20 cesedin çıkarıldığını duyurdu.

Güneydeki sınır kenti Refah'ta ise “İsrail”, şehrin doğu bölgelerine hava ve kara bombardımanlarını yoğunlaştırdı.

Bölge sakinleri “İsrail”in hava ve kara bombardımanlarının yoğunlaştığını ve tankların şehrin doğusunu merkez bölgeden ayıran ana yolu kestiğini söyledi.