Hamas ve “İsrail”’den Gazze’ye İlaç ve Ek Yardım Anlaşması
17 Ocak 2024

Hamas ve “İsrail”’den Gazze’ye İlaç ve Ek Yardım Anlaşması

Köklü Değişim Medya

Fransa ve Katar arabuluculuğunda Salı günü “İsrail” ile Hamas arasında Gazze'deki “İsrailli” rehinelere ilaç ve Filistinlilere ek yardım sağlanmasına yönelik bir anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Fransa, kronik hastalıkları olan 45 rehineye üç aylık ilaç, diğer ilaç ve vitaminlerin sağlanmasını öngören anlaşma üzerinde Ekim ayından bu yana çalıştığını açıkladı. İlaçların Çarşamba günü Sisi rejiminin kontrolündeki Refah sınır kapısından Gazze'ye girmesi bekleniyor. Mısır yönetimi Gazze’deki açlık ve temel ihtiyaç maddelerinin girişinde “İsrail”in istekleri doğrultusunda hareket ediyor.

Köklü-Değişim,Hamas-ve-“İsrail”’den-Gazze’ye-İlaç-ve-Ek-Yardım-Anlaşması.jpg (Mısır rejiminin Gazze sınırına örüğü duvar)

Gazze’de açlık ve susuzluk baş gösterirken İslam beldelerinin yönetimleri ise gönderdikleri yardımları yerle bir edilen Gazze’ye sokamıyor. Yardımların gittiği söylense de ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor.

BM teşkilatı, Gazze'nin daha fazla yardıma daha hızlı ulaşması gerektiğini söyleyerek, kıtlık ve hastalık uyarısında bulundu. Bu uyarılar sürekli yapılsa da herhangi bir hükmü bulunmuyor.

Gazze'deki insani kriz daha da kötüleşirken, bölgedeki 2,3 milyon Filistinlinin %85'i evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kitlesel açlık ve hastalık uyarısı yapılırken İslam beldelerinin yönetimleri halen kınamaya ve sonucu belli diplomatik görüşmelere devam ediyor.

Netanyahu’nun Ofisinden Açıklama

Netanyahu'nun ofisinin X hesabından, konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İlaçların transfer süreci, Mossad Şefi David Barnea'nın ‘İsrailli’ esirlere ilaç temin edilmesi konusunda Katar ile anlaşmasının ardından gerçekleşecek" detayı yer aldı.

"Çarşamba, Katar Hava Kuvvetlerine ait iki uçak, kaçırılanların tıbbi ihtiyaçları doğrultusunda 'İsrail'de hazırlanan listeye göre Fransa'dan satın alınan ilaçları taşımak üzere Mısır'a doğru havalanacak." ayrıntısına yer verilen açıklamada, uçaklar Mısır'a ulaştığında Katar temsilcilerinin ilaçları Gazze Şeridi'ne, oradan da nihai varış noktasına taşıyacağı ifade edildi.