Fiyat Artışları Spekülatif Denerek Hububatta Gümrük Vergisi Sıfırlandı
08 Eylül 2021

Fiyat Artışları Spekülatif Denerek Hububatta Gümrük Vergisi Sıfırlandı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hububat ve bakliyat fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçebilmek ve spekülatif fiyat hareketlerinin engellenebilmesi nedenleri ileri sürülerek buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf ile kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut için uygulanan gümrük vergisi oranları yüzde 0 olarak uygulanmasına karar verildi. Türkiye’de TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte akaryakıt ve gübre gibi maliyet kalemlerinin fiyatlarındaki ciddi artış, hububat fiyatlarındaki artışın en büyük sebebi iken hükümet fiyatların spekülatif arttığını ileri sürüp gümrük vergisini sıfrladı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgilere göre, karar, dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hububat ve bakliyat fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla alındı.

Buna göre, buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf ile kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut için uygulanan gümrük vergisi oranları 1 Ocak 2022'ye kadar yüzde 0 olarak belirlendi.

Öte yandan kavrulmamış (çiğ) kahvenin gümrük vergisi oranı da yüzde 13'ten yüzde 8'e indirildi. Bu oran, en az gelişmiş ülkelerden (EAGÜ) ithalatta ise yüzde 6 olarak belirlendi.

Türkiye’de doların yükselmesine bağlı olarak akaryakıt ve gübre gibi maliyet kalemlerinin fiyatlarındaki ciddi artış, hububat fiyatlarındaki artışın en büyük sebebi iken hükümet yerli çiftçiyi bypass edip, yurt dışında daha az maliyetle yetiştirilen ithal malları gümrük vergisini sıfıra indirerek ithal edecek. Bu sayede yurt içindeki fiyatları da aşağı çekmiş olacak. Bu plan dahilinde en büyük zararı yerli üretici görecek. Asıl sorun ekonomi yönetiminden kaynaklanırken, hükümet fiyatların fırsatçılar tarafından spekülatif bir şekilde yükseltildiğini ileri sürüp, eleştiri oklarının hedefini saptırmaya çalışıyor. Koronavirüs salgını da ekonomideki kötü gidişin sebebi olarak gösteriliyor.