
Fitch, Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü: Görünüm Negatif
Köklü Değişim Medya
ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı. Değerlendirmede enflasyonun seyri hakkında da bilgilere yer verildi.
Fitch Ratings, 2 Aralık 2021'deki değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit etmiş, kredi not görünümünü ise, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek durağandan negatife çevirmişti.
Yüksek Enflasyon
Bloomberg HT'de yayınlanan habere göre, Fitch son yayımladığı raporda, ‘daha sık ve yoğun politika odaklı finansal stres dönemlerinin, Türkiye'de yüksek enflasyonu, düşük dış likiditeyi ve zayıf politika güvenilirliği açısından kırılganlıkları artırdığı’ yorumunda bulundu.
Raporda, takip edilen politikanın (hedeflenen kredi ve sermaye akışı önlemleri de dâhil olmak üzere) enflasyonu düşürmesinin beklenmediği ifade edildi.
Fitch, Türkiye'nin genişletici para politikası bileşiminin etkilerine de değindiği raporda, “Türkiye'nin genişletici para politikası bileşimi (negatif reel faiz oranları da dâhil) enflasyonu yüksek seviyelerde tutabilir, güven ortamını baskılayabilir ve uluslararası rezervler üzerindeki baskıları yeniden alevlendirebilir” uyarısında bulundu.
Siyasi gelişmelerin, Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltme kabiliyetini sınırladığını belirten raporda, yeni ekonomik enstrümanın yüksek enflasyon ortamında güveni sürdürülebilir bir şekilde geliştirme kapasitesinin sınırlı olduğu kaydedildi.
Fitch söz konusu raporda, Türkiye’de enflasyonun 2022'de ortalama yüzde 41'e ve 2023'te yüzde 28'e ulaşacağı tahmininde bulundu.
Bu tür kuruluşlar raporlarında siyasi konjonktüre göre hareket edebiliyor, veri ve yorum yayınlayabiliyor.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi

Trump’tan, İran’a Hürmüz Tehdidi








