Esed ve PKK/YPG “Barajların Devri” Konusunda Anlaştı
16 Temmuz 2018

Esed ve PKK/YPG “Barajların Devri” Konusunda Anlaştı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Esed rejimi ve PKK/YPG, Suriye'nin en büyük iki barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin barajı işletme haklarının rejime devri konusunda anlaştı.

Rakka'daki güvenilir yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PKK/YPG ve Esed rejimi, bir aydır yürüttükleri müzakereleri sonuçlandırarak Suriye'nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin'in işletme haklarının rejime devredilmesinde uzlaştı.

Anlaşmaya göre, rejim ekipleri barajlara ait tesislere kalıcı yerleşecek. Bunun karşılığında rejim, PKK/YPG işgalindeki bölgelere elektrik ve su dağıtacak.

Petrol Sahaları İçin Görüşmeler Sürüyor

Öte yandan PKK/YPG ve rejim, Irak sınırındaki Deyrizor'da PKK/YPG işgalinde bulunan petrol yataklarının işletmesi için de görüşmeler yapıyor.

Bu kapsamda geçen günlerde aralarında Rus uzmanların da bulunduğu bir rejim heyeti, ülkenin en büyük petrol sahası El Ömer'i de ziyaret etti.

PKK/YPG ve rejim, 2 Haziran'da El Ömer'den çıkartılan petrolü takas etme konusunda anlaşmaya varmıştı.

PKK/YPG yaklaşık bir yıl önce Suriye'de işgal ettiği Haseke ilindeki sahalardan çıkarılan petrolün gelirini Rejim ile paylaşma kararı almıştı.

ABD destekli Esed ve PKK/YPG, Suriye'de petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 70'ini işgal ediyor.

Suriye topraklarının dörtte birini işgal eden PKK/YPG, ABD'nin askeri desteğiyle ülkenin en büyük üç barajını da muhaliflerden almıştı. Fırat Nehri üzerindeki barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacının büyük kısmını sağlayabiliyor.