Erdoğan’dan Lozan ve Mustafa Kemal’e Övgü
14 Eylül 2021

Erdoğan’dan Lozan ve Mustafa Kemal’e Övgü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sakarya Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan, Mustafa Kemal’den övgü dolu cümlelerle bahsedip, “2023 hedeflerimiz, küresel senaryolara karşı bir başkaldırıdır” mesajını vererek seçimleri işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Zaferi'nin 100. Yıl Dönümü Kutlama Programı'na katılarak açıklamalarda bulundu.

Önceki yıllardaki konuşmalarında Erdoğan, "Tarihte bize ne yaptılar. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu?” ifadeleriyle Lozan’ın bir hezimet olduğunu ve masaya oturup imza atanları da eleştirmişti.

Konjonktürün değişmesiyle birlikte milliyetçi kemalist söylemlere dönen Erdoğan bu yıl, "Sakarya Zaferi, Anadolu'daki bin yıllık varlığımızın dönüm noktalarından biridir. İstiklal harbimiz Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm komutanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle yad ediyorum" mesajını paylaştı ve şöyle devam etti:

İzmir'in kurtuluşunun ardından, vatan topraklarının kalan kısımlarında da kontrolü sağlayan Ankara hükümetinin Osmanlı'yı siyasi ve ekonomik olarak boğan zihniyetle mücadeleye giriştiğini belirten Erdoğan, bir tarafından Sevr dayatması, diğer tarafında Misakımilli iradesi olan bu çetin mücadelenin Lozan Antlaşması'yla sonuçlandığını ifade etti.

İstiklal harbinin büyük fedakarlıklarla kazanıldığının unutturulmaması gerektiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

Anadolu'dan tamamen sökülüp atılmak istenen Türk milleti kurduğu cumhuriyetle yeni bir başlangıca imza atmıştır. Milli iradenin gücü önünde ne vesayetin ne sosyal mühendislik hesaplarının ne terör örgütlerinin ne darbelerin duramayacağı gerçeğini cümle aleme gösterdik. Hak, hukuk, adalet, özgürlük alanlarında milletimiz yaşadığı mağduriyetleri giderecek adımları attık.”

“Cumhuriyet Tarihinin En İddialı ve Cesur Makas Değişikliğini Gerçekleştirdik”

"Yönümüzü hep geleceğe dönüp istikametimizi belirleyerek oraya doğru yürüyoruz" diyen Erdoğan, "Bazıları 2023 hedeflerimizi hala orta-uzun vadeli program olarak sanıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'e endekslendiğimiz hedeflerimiz, küresel senaryolara karşı bir başkaldırıydı. Alın terimizle ve yeri geldiğinde kanımızla, istikbaline sahip çıkan bir ülke olduğumuz gerçeğini kabul ettirdik. Biz bu iradeyi ortaya koyarak Cumhuriyet tarihinin en iddialı ve cesur makas değişikliğini gerçekleştirdik" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin geleceğe güvenle yürüdüğünü de vurgulayarak, "Küresel siyasi ve ekonomik sistemin yeniden yapılanma sancıları yaşadığı dönemde Türkiye olarak yönümüz geleceğe dönük yürüyoruz. Cumhur İttifakı olarak geleceğimize daha özgüvenle yürüyoruz” dedi.