Erdoğan, 30 Yıl Sonrası İçin Vaatlerde Bulundu
13 Nisan 2022

Erdoğan, 30 Yıl Sonrası İçin Vaatlerde Bulundu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 yıl sonrası için vaatlerde bulunup, hızlı tren hatlarını 2053 yılına kadar yaygınlaştıracaklarını ileri sürdü. Erdoğan ayrıca fiyatlardaki artışı “balon” olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 1 saat 40 dakika süren kabine toplantısı saat 17.15'te başladı.

Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

“Krizi Fırsata Dönüştürecek Adımları Atıyoruz”

"Türkiye'nin bu zorlu dönemi aşarak bir an önce hedeflerine ulaşması için ülkenin tüm imkanlarını harekete geçireceğiz. Küresel krizi fırsata dönüştürecek adımları atıyoruz. Türkiye savaşın taraflarını bir araya getiren yegâne ülkedir.

Küresel düzeyde ürün arzındaki denge bozulduğunda fiyatlar fahiş bir şekilde yükseliyor. ABD'de açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyonu sorunun yol açtığı durumu göstermektedir.

Kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz. Bizim bu süreçteki önceliğimiz en pahalı malın olmayan mal olduğu gerçeğiyle vatandaşların temel ihtiyaç maddelerine erişimini sağlamaktır.

Stokçuları Mücadele Edildiğini Tekrarladı

Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını yükselten kesim de vardır. Kamunun denetim ve yaptırım yetkilerini kullanarak serbest piyasa sistemi içinde tamahkarlarla mücadele ediyoruz. Yalan haberlerle, ellerindeki ürünleri stoklayarak, aralarında anlaşarak fiyatları ayarlayanları takibe aldık. Bu tamahkarlarla mücadele ediyoruz.

Fiyatlardaki Artışı Balon Olarak Niteledi

Sorun çoğu zaman hukuki değil ahlaki olduğu için zorluk çekiyoruz. Fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Düzelene kadar vatandaşlarımıza desteği sürdüreceğiz. Gelir artışına yönelik tedbirler yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek, piyasayı sakinleştirecek, tamahkarları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz.

30 Yıl Sonrası İçin Vaatlerde Bulundu

Türkiye, Londra'dan Pekin'e, Sibirya'dan Güney Afrika'ya uzanan geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü haline gelme yolunda ilerlemektedir. Yurtdışı yük taşımacılığında da demiryolunun payını 10 kat artırmayı planlıyoruz.

Demir yolu hat uzunluğumuzu 10 bin 959 kilometreden 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Hedefimiz, bu rakamı 2053'te 28 bin 590 kilometreye taşımaktır. Hızlı tren hatlarını 2053 yılına kadar yaygınlaştırarak bu sistemle birbirine bağlı il sayımızı 8'den 52'ye çıkartacağız. Beşer yıllık planlamalarla 2053'e kadar 198 milyar dolar yeni yatırım yapacağız. İnşallah bayramın hemen ertesinde Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışını yapıyoruz. Yeni lojistik planımızın milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Bizim için aslolan özellikle her bir insanımızın çalışacak iş, evine götürecek ekmek başını sokabilecek ev bulabilmesidir. İstihdamla ilgili yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye başladık.

İşçi Maaş ve SGK Primlerine Hazineden Destek

İşbaşı eğitim programı kapsamında, mevcut çalışanlarının üzerine alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretlerini ve destek primlerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak.

2B Arazilerinin Satışı İçin Uzatma

2B arazilerinin (Türkiye genelinde yer alan ve orman vasfını yitiren hazine arazileri) satışı ile ilgili başvuru ve ödeme süresini süresini 31 Aralık'a kadar uzatma kararı aldık.”