
Erdoğan ve Fidan’ın Ağırlayacağı Blinken, İstanbul'da
İşgalci Yahudi varlığının destekçisi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de durumu görüşmek için Türkiye'yi de kapsayan bir haftalık Ortadoğu turunun ilk durağı olan İstanbul'a geldi.
Temaslarına bugün başlayacak olan Blinken'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la bir araya gelecek. Görüşmelerde İsveç'in NATO üyeliği, ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı ve “İsrail”-Hamas savaşının görüşüleceği tahmin ediliyor.
Blinken, bir haftalık bölge turu kapsamında Türkiye’den sonra Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ı da ziyaret edecek. Blinken “İsrail” ve Batı Şeria'da da temaslarda bulunacak. ABD’nin bölgedeki müttefikleri olan İslam beldeleri, 7 Ekim’den bu yana 22 binin üzerinde Müslüman katledilmesine rağmen henüz “İsrail”e karşı somut bir adım atabilmiş değil. Başta Türkiye ve Mısır olmak üzere Washington’ın sıkı müttefikleri bir ABD planı olan ve büyük bir bölümü işgal edilmiş Filistin toprakları üzerindeki taksimata dayanan “İki devletli çözüm” için büyük çaba sarf ediyor.
Bölge turu, 7 Ekim'den bu yana Blinken’ın Ortadoğu'ya gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olacak.
Çok duraklı ziyaret, yaklaşık üç aydır devam eden çatışmanın Gazze'nin ötesine geçerek “İsrail” işgali altındaki Batı Şeria'yı, Lübnan-“İsrail” sınırındaki Hizbullah güçlerini ve Kızıldeniz nakliye yollarını da içine alacağı endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu gelişmeler ise Rusya ve Çin’e odaklanan ABD’yi tedirgin ediyor.
Çatışmanın Genişlemesini Önlemek İçin Atılacak Adımlar Konuşulacak
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ziyaret öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken'in bölgedeki tarafların çatışmanın genişlemesini önlemek için atabilecekleri belirli adımları ele alacağını ifade etti.
"Bu çatışmanın Gazze'nin ötesine yayılması hiç kimsenin, ne “İsrail”in, ne bölgenin, ne de dünyanın çıkarınadır" Miller, ayrıca Blinken'in Gazze'ye insani yardımın arttırılmasına yönelik acil tedbirleri ve Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin geri getirilmesine yönelik çabaları da ele alacağını sözlerine ekledi.
Miller, Blinken’ın, Ankara’nın İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasına yönelik son adımları ele almayı sabırsızlıkla beklediğini de ifade etti.
Blinken, son olarak 6 Kasım'da Ankara'ya gelmiş ve Türk mevkidaşı Fidan'la görüşmüştü. Bu görüşmeler esnasında ve öncesinde ABD Büyükelçiliği önünde büyük çoğunluğu çocuk ve kadın olan 22 bin Müslümanın Gazze’de vahşice katledilmesine askeri, siyasi ve maddi destekte bulunan Blinken ve temsil ABD protesto edilmişti.
Köklü Değişim'in düzenlediği protesto gösterisinde, Netanyahu ile görüşmelerinde “Ben bir Yahudi olarak buradayım” diyen Blinken’a yanıt olarak “I am here as a Muslim” (Bir Müslüman olarak buradayım) pankartı açılmış ve görüşme telin edilmişti.

Blinken'ın Türkiye temaslarının ardından Yunanistan'a geçmesi bekleniyor.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi








