Erdoğan, Suriye’yi Örnek Verip, Filistin’e de Aynı "Zaferi" Vadetti
09 Aralık 2025

Erdoğan, Suriye’yi Örnek Verip, Filistin’e de Aynı "Zaferi" Vadetti

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde "İnsanlık İçin Güçlü Türkiye" programında, Suriye ve Filistin’e yönelik mesajlar verdi.

Türkiye'nin ve Türk halkının Suriye'nin yanında olduğunu dile getiren Erdoğan, Suriye'de 10 Mart mutabakatının uygulanması gerektiğini dile getirip “Birçok düğümü çözecektir” mesajını verdi.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve SDG komutanı Mazlum Abdi, sekiz maddelik anlaşmayı 10 Mart'ta imzalamıştı.

Suriye'deki tüm etnik ve dini azınlıkların haklarını güvence altına alan, SDG kontrolündeki bölge ve altyapıların Şam'a bağlanmasını ve SDG'nin Suriye Ordusu'na entegre edilmesini öngören bu anlaşmaya 10 Mart Mutabakatı deniyor.

Erdoğan ayrıca şu anda ‘İsrail’in işgali altında bulunan ve neredeyse her gün bombalanan Washington ekseninde hareket eden Suriye’deki süreci bir zafer olarak niteledikten sonra Filsitin’e de benzer bir zafer vadetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

“Partimizin de, hükümetimizin de, idari anlayışımızın da pusulası olan 'İnsanı yaşat ki devlet de yaşasın' tavsiyesini sık sık hatırlatıyorum. Bizim ne tarihimizde ne kültür ve medeniyet kodlarımızda insan hakları konusunda mahcubiyet duyacağımız hiçbir leke yoktur. Bize bugün hak ve özgürlük dersi verenlerden daha temiz bir sicile sahibiz. Tarihimizin hiçbir döneminde çiğ süt içmedik, şükür karnımız da ağrımıyor.

Mazlumun yanında zalimin karşısında dimdik duruyoruz. Hakkı, adaleti, barışı sadece bölgemizde değil tüm dünyada cesaretle savunuyoruz. Türkiye denilince akla sınırlarını korumakla kalmayıp artık barışı kuran, diplomasiyi de şekillendiren bir ülke geliyor. Türkiye'nin Suriye ve Gazze'de yaşananlar karşısında duruşu insan hakları destanıdır.

Terörsüz Türkiye Süreci

Ay yıldızlı al bayrağımız dünyanın dört bir yanında nazlı nazlı dalgalandıkça dost, soydaş ve kardeşlerimiz kendilerini daha bir emniyette hissediyor. Terörsüz Türkiye hedefinden bahsedebiliyorsak en başta kahraman şehitlerimiz sayesindedir.

Suriye'deki Süreç

Suriye'de 60 yıllık dikta rejimi yerle yeksan oldu. Suriyeli kardeşlerimiz hürriyetlerine kavuştu. Esad rejimin alçak saldırılarında can veren kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum. Sınır ötesi operasyonlarda şehit düşen kahramanlarımıza rahmet diliyorum.

Suriye halkı Esad diktatörünün bıraktığı enkaza rağmen ülkelerini yeniden ayağa kaldırma mücadelesi verdiklerini görüyoruz. Türkiye ve Türk milleti olarak Suriye'nin ve Suriyeli kardeşlerimizin toparlama çalışmalarını destekliyoruz. Suriye'de 10 Mart Mutabakatında imzası olanlar bunu hayata geçirmeli. Mutabakatın hayata geçirilmesi birçok düğümü çözecektir. Suriye'de toprak bütünlüğü olmalı. Suriye'de en zor dönem geride kaldı. Yeni dönemde de kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bir daha eski kötü günlere dönüş olmayacaktır. Suriye'yi birlikte ayağa kaldıracak birlikte imar ve inşa edeceğiz.

Filistin’e de Suriye’ye Benzer Bir Zafer Vadetti

Filistin'de mazlumların sabrının zaferle taçlanacağına inanıyoruz. Oraya da özgürlük gelecek. Egemen Filistin devleti kurulacak. Filistin'de de zafer marşlarını hep birlikte söyleyeceğiz. Sabrın, azmin, umudun, mücadelenin karanlığa boğduğuna bir kez daha şahitlik edeceğiz.”