Erdoğan: "Kimyasal Silah İddialarına Karşı Dava Açılacak"
22 Ekim 2022

Erdoğan: "Kimyasal Silah İddialarına Karşı Dava Açılacak"

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşü gazetecilerin gündeme dair sorularına yanıt verdi. Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya karşı "kimyasal silah kullandığı" yönünde ortaya atılan iddialara sert tepki göstererek, tazminat ve ağır ceza davaları açılacağını duyurdu.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın iddiaları üzerine gündeme gelen konuyu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la görüştüğünü ifade eden Erdoğan, "Arkadaşlar hemen süratle davaları açtılar ve bunun peşini kesinlikle bırakmayacağız" dedi.

"Silahlı Kuvvetlerimizin bugüne kadar kimyasal silah kullanmak gibi bir taksiratı yoktur. Attığı bütün adımları uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa bu çerçevede atmıştır ve bu çerçevede atmaya da devam edecektir" diye konuşan Erdoğan, söz konusu iddiaları dile getirenler için şu ifadeleri kullandı:

"Bu, bunların namussuzluklarındandır, ahlaksızlıklarındandır. Bunlar ilk defa da bu iftiraları atıyor değiller. Bunlar densizdir, bunlar ahlaksızdır. Ordumuza hep attıkları çamur budur. Çamur at, tutmazsa iz bırakır diye düşünüyorlar."

“Ermenistan’ın Bu Tarihi Fırsatı Değerlendirmesini Bekliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış anlaşması imzalamasının bölgenin normalleşmesi için önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Biz tüm samimiyetimizle Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı değerlendirmesini bekliyoruz" dedi ve Türkiye'nin de Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için katkı sağlayacağını belirtti.

Tahıl Sevkiyatı

Erdoğan, Karadeniz tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili olarak, "Herhangi bir mani söz konusu değil" dedi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerde de bu izlenimi edindiğini ifade etti.

“Putin, Geçmişe Göre Daha Yumuşak”

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili şunları söyledi:

"Sayın Putin’in de şu anda geçmişe göre çok daha yumuşak, çok daha görüşmelere açık olduğunu gördüm. Dün Zelenskiy ile yaptığım görüşmede onda da böyle bir tıkanmanın olmadığını, onun da bu işi aşmaktan yana olduğunu hissettim. Umutsuz değiliz. Temennimiz odur ki iki lideri de bir araya getirmek suretiyle yola barış için devam edelim. Çünkü her iki tarafın ciddi kayıpları oluyor. İnanıyorum ki barışın kaybedeni olmayacaktır."

İsveç’in NATO Üyeliği

İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu ile ilgili de açıklama yapan Erdoğan, "İsveç’in yeni başbakanı randevu talebinde bulundu. Arkadaşlarımıza 'Randevu verin, gelsin' dedim. Ülkemizde kendisiyle bu konuları da görüşürüz. Bizim bu noktadaki düşüncemiz değişmedi" detayını paylaşıp şöyle devam etti:

"Bu tür cezai müeyyidelere çarptırılmış olan bu teröristleri bunların yakalayıp bize vermeleri lazım. Bunlar bize verilmediği sürece parlamento aşamasında bu iş yürümez. Şu andaki yeni başbakanın yaklaşım tarzı, terörle ve teröristlerle mücadeleden yanadır"

“PKK’nın 5 Tane 10 Tane 15 Tane Çocuğu Var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'ye katılan Mehmet Ali Çelebi'ye ve eşine çocuk yapma konusunda "Sayıları artırmak lazım, bak PKK'nın 5 tane 10 tane 15 tane var" demesinin ardından yapılan yorumlarla ilgili soruya ise "Ben her zaman açık açık en az 3 çocuk diyorum zaten. Bu benim gizli bir politikam değil ki. Onların istismarına cevap yetiştirmeye de gerek yok" yanıtını verdi.

Muhalefet bu ifadeyle Erdoğan’ın Kürt vatandaşları kastettiğini ileri sürerek Erdoğan’ın açıklamasını eleştirmişlerdi.

Başörtüsü

Erdoğan, "başörtüsüne anayasal güvence" verilmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifinde gelinen son noktayla ilgili olarak ise şunları paylaştı:

"Biz aile kavramını inşallah bu başörtüsü meselesiyle ilgili çalışmanın içerisine alacağız. Arkadaşlarımızla gerek ilgili kamu görevlileri gerek akademisyenlerle geniş bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı da arkadaşlarımız nihayete erdirdiler. En son dün akşam da bana sundular, gördük, baktık. Kısa zamanda bunu da kamuoyuna inşallah sunacağız"