Erdoğan, Gazze’de Ateşkes İçin Avrupa’nın Adım Atmasını Bekliyor
16 Mayıs 2025

Erdoğan, Gazze’de Ateşkes İçin Avrupa’nın Adım Atmasını Bekliyor

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi’ndeki konuşmasında, Gazze’de ateşkes için Avrupa’dan adım atmasını beklediğin ifade etti.

Gazze’de 588 gündür süren vahşete diplomasi ile çare aramaya devam eden Erdoğan, “Kalıcı ateşkes, insani yardım sevkiyatının teminat altına alınması, Gazze'nin yeniden yaşanabilir hale getirilmesi için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz.” çağrısında bulundu.

Erdoğan, “Gazze'de ateşkesin tesisi için Avrupa'nın gereken iştiyak ve ilgiyi göstermesini bekliyoruz.” İfadesi İle Avrupa’dan adım atmasını beklediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi'ndeki konuşmasında öne çıkan diğer satır başları şöyle:

"-Uluslararası alandaki güven bunalımının aşılması için adil ve kapsayıcı bir küresel yönetişim mimarisinin tesis edilmesine ihtiyaç var.

-Uluslararası alandaki güven bunalımının aşılması için adil ve kapsayıcı bir küresel yönetişim mimarisinin tesis edilmesine ihtiyaç var.

-Güvenliğin bölünmezliği, refahın daha hakkaniyetli paylaşılması ilkeleri üzerinde bina edilecek dönüşümü Avrupa Kıtası olarak kendi evimizde başlatmalıyız.

-Avrupa güvenliğinin geleceğini istişare ettiğimiz bu kritik dönemde Avrupa Birliği'nin kendi savunma sanayisini geliştirmesine yönelik gayretler faydalıdır.

-Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğimizin güncellenmesinin tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sunacağı kanaatindeyiz.

-İnsanlarımızın ve dolayısıyla mal, hizmet ve sermayenin hareketliliğini kısıtlayan Schengen gibi vize uygulamalarının gözden geçirilmesi şart.

-(Rusya-Ukrayna) Sürecin hassasiyetine binaen bir dayatmada bulunmaksızın tarafların teşvik edilmesi, adil ve kalıcı barışa ulaşılması bakımından çok önemli.”