TÜİK ve ENAG Enflasyon Rakamlarını Açıkladı
05 Haziran 2023

TÜİK ve ENAG Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Köklü Değişim Medya

TÜİK ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), enflasyon rakamlarını açıkladı. İki veri arasında fark yine gündeme damgasını vuruyor.

TÜİK'e göre mayıs ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.04 arterken yıllık yüzde 39.56'ya geriledi. TÜİK rakamlarındaki düşüşte doğalgazı "sıfır" kabul etmesi etkili oldu.

Mayıs ayında ana harcama gruplarında doğalgaz fiyatının yansıdığı konut harcamaları aylık yüzde 13,79 geriledi.

Aylık en çok artış ise yüzde 9,85 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 7,10 ile lokanta ve oteller, yüzde 5,14 ile eğitim takip etti.

Öte yandan akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mayıs ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu duyurdu.

ENAG'ın, doğalgaz fiyatının değişmediği varsayımıyla açıkladığı verilerine göre, mayıs ayında enflasyon yüzde 7.35 artarken, yıllık artış yüzde 109.01 oldu.

Doğalgaz fiyatının ücretsiz olduğu varsayımına göre ise mayısta enflasyon yüzde 5.68 artarken, yıllık artış yüzde 105.45 oldu.

Böylece 5 aylık enflasyon yüzde 15,26 olarak gerçekleşmiş oldu. Bu rakam milyonlarca memur ve emeklinin zammı için kritik öneme sahip.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek.