Ekonomi Zirvesi Toplandı
07 Ağustos 2020

Ekonomi Zirvesi Toplandı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Piyasalarda dövizin ciddi yükselişi sonrası “Ekonomi Zirvesi” toplandı. Toplantıda olumlu bir tablo çizilerek kurda aşırı oynaklık oluşursa Merkez Bankası’nın tedbir alacağı ifade edildi. Yılbaşından bu yana TL döviz karşısında eriyerek % 19 değer kaybetti.

Piyasalardaki hareketlilik sonrası Bankalar Birliği'nin ev sahipliğinde dün yapılan toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ile önde gelen bankaların genel müdürleri buluştu.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda piyasalarda yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal salgın döneminde düzenleyici kuruluşlar ve bankaların başarılı bir sınav verdiğini vurguladı.

Hızlı bir kredi genişlemesi yoluyla ekonominin ihtiyaç duyduğu, uygun maliyetli likiditenin sağlandığını söyledi.

"Bazı Normalleşme Adımları Atılmalı"

Ancak Merkez Bankası Başkanı, gelinen nokta itibariyle dengelerin korunabilmesi için bazı normalleşme adımlarının atılması gerektiğine dikkat çekti. Salgın döneminde piyasaya verilen likiditenin kademeli olarak geri çekileceğini kaydetti. Bunun da bankaların kısa vadeli fonlama maaliyetlerini yükselteceğini vurguladı.

"Aşırı Oynaklık Halinde Tedbir Alınacak"

Kurdaki ciddi yükselişin üstünü örten Merkez Bankası Başkanı Uysal, dalgalı kur rejimi uygulamasına dikkat çekerek, bu rejimde herhangi bir kur seviyesi hedeflenmediğini belirtti. Ancak kurlarda aşırı oynaklık oluşması halinde de tedbir alacaklarını söyledi.

Toplantıya katılanların ortak değerlendirmelerinden biri, Merkez Bankası'nın atacağı likidite adımlarının kredi ve mevduat faizlerini artırıcı etkilerinin olacağı yönündeydi.

TL’ye Rağbet İçin Yine Faizlerin Artıralacak

Katılımcılar, bankaların Türk Lirası mevduat toplamak için sıkı bir rekabete girişeceğini, böylece Türk Lirası cinsi yatırım araçlarının cazibesinin artacağını ve Türk Lirası yatırımcılarının enflasyona karşı daha iyi korunacağını vurguladı. Bankalar TL mevduatı toplamak için faizleri artıracağı böylece işaret edilimiş oldu.

Ayrıca, kredilerde bir miktar frene basılacağı ve dövizden Türk Lirası'na geçiş iştahının da artacağı gündeme getirildi.

Katılımcılar döviz kuru ve faizde bir miktar düzeltmeden sonra, çok yakında bir denge sağlanacağını da vurguladı.

Bankacıların Talepleri

Toplantıya katılan bankacılar pandemi sürecinde gündeme gelen "Aktif rasyosu" uygulamasının ülke kaynaklarının etkin kullanımı açısından önemli olduğunu belirtti. Ancak döviz kuru artışının rasyoyu aşağıya çektiğini vurgulayarak bir miktar esneklik tanınması talep edildi.

BDDK Başkanı Akben, bu kapsamda yeniden bir değerlendirme yağıldığını, aktif rasyosunda kısa süre içerisinde bir revizyonunun gündeme geleceğini ifade etti.

Aktif Rasyosu Nedir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) pandemi sürecinde “Aktif Rasyosu” (AR) diye adlandırdığı yeni bir formül açıklamıştı. Bankalar, topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorundalar. Bu formüldeki dengeyi kuramayan banka para cezasıyla karşılaşıyor.

Piyasayı kontrol edebilmek için bankalara döviz mevduatından TL mevduatına geçişi özendiren çalışma yapmaları, faiz ayarlamaları isteniyor. Genel olarak bu çalışmaları dengede tutmak için belli sınırlar çiziliyor.