Ege’de Göçmen Teknesi Battı: Onlarca Kişi Kayıp
02 Kasım 2022

Ege’de Göçmen Teknesi Battı: Onlarca Kişi Kayıp

Köklü Değişim Medya

Yunanistan'ın Evia Adası açıklarında batan tekneden 10 göçmen kurtarıldı, akıbeti bilinmeyen onlarca kişi aranıyor.

Türkiye'den yola çıktığı düşünülen ve Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki ikinci büyük adası Evia açıklarında batan teknedeki onlarca kişi için arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Yunan sahil güvenlik birimleri sözcüsü, göçmen dolu olduğu sanılan teknenin batma sebebinin kötü hava koşulları olabileceğini açıklarken, Yunanistan’ın Ege’de ve kara sınırında yaptığı insanlık dışı muameleler olayın güvenlik güçlerince gerçekleştirilmiş olabileceğini de akıllara getiriyor.

Yunan televizyonu ERT'ye konuşan sözcü Nikos Kokkalas, adanın güney ucunda batan tekneden 10 erkeğin kurtarıldığını belirtti. Kokkalas kurtarılanların ifadelerine göre teknede en az 68 kişinin bulunduğunu kamuoyuna duyurdu.

Yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına bir sahil güvenlik teknesi, bir helikopter ve yakınlardaki iki yelkenlinin katıldığını aktarıldı.

Olayın bu hafta içinde, göçmen tekneleriyle ilgili yaşanan ikinci kaza olduğu bildirildi. Pazartesi günü İzmir'in Çeşme ilçesinin karşısındaki Sisam Adası açıklarında göçmenleri taşıyan bir şişme botun alabora olması sonucu denize düşen dört göçmen kurtarılmıştı.

Yunanistan Gemicilik Bakanı Ioannis Plakiotakis yaptığı açıklamada "Türkiye hala acımasız insan kaçakçılarının insanları ölüme göndermesine izin veriyor" sözleriyle Ankara'yı suçladı.

Sömürgeci Batı’nın sürdürdüğü menfaat ve hegemonya savaşları nedeniyle Suriye, Irak ve Afganistan'daki savaş ve yoksulluktan kaçan milyonlarca mülteci, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği topraklarına ulaşmak için ölüme göze alıp, tehlikeli deniz yolculuğuna çıkıyor. Sığındıkları ülkelerde ise masumları ırkçı saldırılar bekliyor.

Maddi finansman karşılığında Türkiye’nin AB ile 2016'da imzaladığı Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girmişti. Anlaşma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, sık sık vadedilen paranın gelmediğini ileri sürüp, kapılar açmakla tehditte bulunmuştu. Bu durum, Erdoğan’ın muhacir Müslümanları şantaj malzemesi yaptığı şeklinde yorumlanmıştı.