Cumhuriyetçiler, ABD Temsilciler Meclisi'nde Çoğunluğu Garantiledi
17 Kasım 2022

Cumhuriyetçiler, ABD Temsilciler Meclisi'nde Çoğunluğu Garantiledi

Köklü Değişim Medya

ABD’de yapılan ara seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmeyi garantiledi. Biden, rakip parti Cumhuriyetçilerle çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Cumhuriyetçilerin zaferini Twitter hesabından duyuran ve Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Kevin McCarthy, "Cumhuriyetçiler (Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy) Pelosi'den Temsilciler Meclisini aldı. Amerikan halkı yeni bir yöne gitmek üzere hazır ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri bunu yapmak için hazır." açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ise McCarthy'yi tebrik ederek, Cumhuriyetçilerle çalışmaya hazır olduğunu açıkladı. Cumhuriyetçilerin bu galibiyeti, Biden liderliğindeki Demokratların kalan iki yılının daha zor geçeceğine işaret ediyor.

CBS News’un tahminlerine göre, Cumhuriyetçiler ABD Kongresi'nin alt kanadında çoğunluğu elde etmek için gereken 218 sandalyeyi kazanmayı garantiledi.

Parti, Temsilciler Meclisi'ni az bir farkla ele geçirse de bu, gelecek iki yılda Başkan Joe Biden'ın yasama gündeminde hareket alanını kısıtlamaya yetiyor.

Biden'ın Demokrat Partisi'nin Senato'da çoğunluğu kıl payı korumasıyla iki başlı bir hükümetin olacağı anlamına geliyor.

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump 2024 Başkanlık seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Salı gecesi, Trump Florida'daki Mar-a-Lago malikanesindeki bir balo salonundan 2024'te Beyaz Saray için üçüncü kez aday olacağını resmen duyurdu.

Seçmenlerin "ulusun yaşadığı acının boyutunu ve ciddiyetini henüz anlamadıklarını", ancak işlerin daha da kötüye gideceğini tahmin ettiği için önümüzdeki iki yıl içinde fikirlerini değiştireceklerini söyledi.

ABD ara seçimleri sonrası belirlenen “Yeni Kongre” 3 Ocak 2023'te göreve başlayacak.