Cumhurbaşkanı ve Vekil Maaşına Yüzde 40.4 Zam Geliyor
23 Haziran 2022

Cumhurbaşkanı ve Vekil Maaşına Yüzde 40.4 Zam Geliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Yılda bir defa artırılan emekli milletvekili aylıklarına bu yıl ara zam yapılacak. Emekli milletvekillerinin aylıkları ek bütçe yasa teklifi ile temmuz ayında yüzde 40.4 oranında artacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve milletvekili maaşları da bu oranda artırılacak.

Milletvekillerinin emekli maaşı, mevcut milletvekillerinde olduğu gibi enflasyona endeksleniyor. Ek bütçeyle cumhurbaşkanı maaşına 40 bin, milletvekili maaşına ise 17 bin lira zam yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün Meclis’e sunulan ek bütçedeki cumhurbaşkanı ödeneği artışına ilişkin hükmün yasalaşması durumunda cumhurbaşkanı, milletvekili ve emekli milletvekili maaşlarına 7 bin liradan 40 bin liraya kadar değişen oranlarda zam yapılacak.

Ek bütçe kanun teklifi, cumhurbaşkanı ödeneğine, başlangıç ödeneğinin yüzde 20.2’si oranında ödenek eklenmesini öngörüyor. Yılın başında yıllık cumhurbaşkanı ödeneği 1 milyon 209 bin lira olarak belirlendi. Yüzde 20.2 artırımla yıllık cumhurbaşkanı ödeneği 1 milyon 453 bin liraya çıkacak. Cumhurbaşkanı ödeneğinin 604.5 bin lirası yılın ilk 6 ayında kullanıldı. Geriye kalan 848.5 bin lira temmuz – aralık döneminde kullanılacak. Böylece yılın ilk yarısında 100 bin 750 TL olan aylık ödenek tutarı**, ikinci yarıda 141 bin 416 TL olacak**. Böylece cumhurbaşkanı maaşı yılın ikinci yarısı için 100 bin liradan 141 bin liraya çıkıyor.

Emekli cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, başbakan, milletvekili aylıkları da cumhurbaşkanı ödeneği baz alınarak hesaplanıyor.

Milletvekili Maaşı 56 Bin Lira Olacak

Cumhurbaşkanı ödeneğinde yapılan bu artıştan, eski cumhurbaşkanları, eski TBMM başkanları, eski başbakanlar ve milletvekilliğinden emekli olanlara da yararlanacak. Bu durumda, ek bütçeye göre artan cumhurbaşkanı ödeneği kapsamında, emekli cumhurbaşkanları 56 bin 400, emekli meclis başkanı ve eski başbakanlar ise 42 bin 300 lira emekli maaşı alacak. Milletvekili emekli maaşları ise 18 bin liradan 25 bin 380 liraya çıkacak. Halen 40 bin lira civarında olan milletvekili maaşı da yaklaşık 17 bin lira zamla 56 bin lira olacak. Hem 25 bin liralık emekli maaşı, hem de 56 bin liralık milletvekilliği maaş alanların toplam aylıkları böylece 81 bin liraya ulaşacak.

Türkiye’de asgari ücretli milyonlarca çalışan ise 4.250 TL maaş ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Asgari ücrete yüzde 40 zam uygulansa bile 4 kişilik bir aile için günümüz piyasa koşullarında açlık sınırının altında kalmış olacak.