Coronavirüs Açıklaması: “Çinli Hasta İzole Edilip Gönderildi”
24 Ocak 2020

Coronavirüs Açıklaması: “Çinli Hasta İzole Edilip Gönderildi”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Çin’den tüm dünyaya yayılmaya başlayan Coronavirüsü için önlemler alınmaya devam ediyor. Çin’de 33 milyon kişi karantina altında tutulurken, Çin’e yapılan bazı uçuşlara ara verildi. Türkiye’ye gelen bir Çinli bir hasta tekrar ülkesine geri gönderildi.

Sağlık Bakanı Koca, Coronavirüsünün ilk görüldüğü Çin'in Vuhan kentinden gelen Çinli hastanın ülkesine gönderildiğini söyledi. Tetkiklerin devam ettiğini söyleyen Koca, hasta ile temasa geçen 15-20 kişinin tedbiren gözlem altında tutulduğunu ifade etti. Bakan, Çin'den gelen yolcular için yapılan termal kamera taramasında şu ana kadar bir bulguya rastlanmadığını da belirtti.

Çinli hastanın gelişiyle Türkiye’de de ilk vaka tespit edilmiş oldu.

“Tüm Tedbirler Alındı”

Havalimanları başta olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyleyen Bakan, "Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan edilmesi için erken olduğunu söyledi. Biz risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemlerimizi hayata geçirmeye başladık. Uluslararası kurumlarla işbirliği içinde takip ediyoruz. Bir rehber hazırlayarak bugün yayınladık" dedi.

Koca, "Liman ve havalimanlarında sürekli sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen uçuşlar için bulaşıcı hastalık önlemlerini devreye soktuk. Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taranmasına başladık. Herhangi bir şüpheli vakaya rastlamadık. Sıradan bir gripte de benzer bulgular olabilir" diye konuştu.

"Vuhan'dan Geldiği Belirlenince İzole Edildi"

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu hastaya da değinen Koca, hastanın Vuhan'dan geldiği belirlenince izole edildiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu ifade eden Bakan Koca, şunları söyledi:

“Çift olduğu söylendi, domuz gribi olduğu söylendi... Kadın hasta Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alındı. Kadının Çin'den beraber geldiği yolcuların hiçbirinde bulguya rastlanmadı. Diğer yolcular döndü, bu yolcu ise 36 saat gözlem altında tutuldu. Klinik bulgularında herhangi bir bozulma gözlenmedi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hasta ülkesine dönme talebi üzerine Çin'e özel ambulans ve sağlık personelimizle gönderdik. Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz. En ufak bir şüpheye mahal vermek istemiyoruz”

"15-20 Kişi Gözlem Altında"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre corona virüsün bulaşıcılık oranının influenza'ya (grip) göre daha az olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"Çin'den gelen bütün yolculara DSÖ önermemesine rağmen termal kamera ile tarama yapıyoruz. Bulaştırıcılık ateşten sonra söz konusu. Bu hastayı 36 saat klinik olarak gözlemledik. 36 saatte bir ilerleme olmadığı ateşin devam etmediğini görünce hastanın talebi üzerine Çin'e gönderdik. Tetkiki daha bitmedi. Önümüzdeki günlerde netleşmiş olur. Bizdeki numune sayılarına göre önümüzdeki 3-4 gün içinde netlemiş olur.Biz burada temelde pozitif gibi görerek temasta olan herkesle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Hastanede temasta bulunan 15-20 kişi gözlem altında tutuluyor”

Hastalığın Belirtileri

Vatandaşların paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını da kaydeden Koca, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

"Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz."

Çin’de 33 Milyon Kişi Karantina Altında

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Coronavirüs (2019-nCoV) salgınında 830 kişi virüsten etkilendi, 26 kişi hayatını kaybetti. Virüsün görüldüğü 10 kentte toplu ulaşım geçici olarak durduruldu. 10 kentte toplam 33 milyon insan karantina altına alındı. Hastaneler yetersiz kalırken, Çin Maliye Bakanlığı, Wuhan'daki salgınla mücadele için 1 milyar yuan (144 milyon dolar) tesis etti.

Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre, Tibet Özerk Bölgesi ve Çinghay eyaleti dışında ülkedeki bütün, özerk bölge, özel idari bölge ve eyalete yayılan coronavirüsten etkilenenlerin sayısı, 177’sinin durumu ağır olmak üzere 830’a yükseldi.

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin 24’ünün Hubey eyaletinden, birinin de Hıbey eyaletinden olduğu belirtildi.

Diğer yandan salgından etkilenen kişilerle temasa geçen kişilerden müşahade altına alınanların sayısı 8 bin 420’ye çıkarken, virüs taşıma durumları "şüpheli" olan kişilerin sayısı ise 1072 olarak açıklandı.

Salgın vakası sayısında Hubey eyaleti 444 kişiyle başı çekerken, bunu 32 vaka ile Guangdong, 27 Vaka ile Cıciang eyaletleri takip ediyor. Enfekte sayısı başkent Pekin’de 26, Şanghay’da ise 20 oldu.

Wuhan’ın başkenti Hubey’de karantinaya alınan kent sayısı 10’a çıktı. Eyaletteki Wuhan, Huanggang, Icou, Şienning kentleri ile ilçe büyüklüğündeki Çıbi, Şientao, Cıciang, Çienciang kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Ayrıca bazı kentlerde, petrol ofisi, hastane, eczane ve marketlerin dışında faaliyet gösteren işletmelerin çalışmasına ara verildi. Bununla birlikte bazı şehirlerarası otobanlar ulaşıma kısmen açık bırakıldı.

Hubey Eyalet Hükümeti’nden yapılan açıklamada ise eyaletteki tüm turizm acentelerinin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu kaydedildi.

Fakülteler, ilk ve orta okullar ile kreşlerin eğitime başlama tarihlerinin ertelendiği, kentte bulunan polis ve askeri birliklere ait personellerin izinlerinin iptal edildiği vurgulandı.

Bu arada Çin Maliye Bakanlığı, Wuhan’daki salgınla mücadele için 1 milyar yuan (144 milyon dolar) tahsis etti.

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Wuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.