İstanbul'da Çin’i Protesto Eden Uygurlara Polisten Tehdit: “Sınır Dışı Ederiz!”
30 Kasım 2022

İstanbul'da Çin’i Protesto Eden Uygurlara Polisten Tehdit: “Sınır Dışı Ederiz!”

Köklü Değişim Medya

Komünist Çin yönetiminin “sıfır kovid” politikası nedeniyle evlerinde kilitli kalıp, yanarak can veren onlarca Müslüman Uygur için Çin’in İstanbul Konsolosluğu önünde düzenlenen protestoda Müslüman Uygurları polis, “Gözaltına alıp, sınır dışı ederiz” diyerek tehdit etti.

İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde toplanıp Çin yönetimini protesto etmek isteyen Uygurlara emniyetin müdahalesinin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde polisin göstericileri “Birazdan zorla süpüreceğiz” ve “gözaltına alıp, sınır dışı edeceğiz” diyerek tehdit ettiği görülüyor. Barışçıl gösterilere karşı kullanılan orantısız gücün Ankara ile Pekin arasındaki anlaşmalardan kaynaklandığı düşünülüyor.

Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'deki bir binada çıkan yangın sonucu Çin medyası 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Yerel kaynaklar ise bu sayının 44 olduğunu duyurmuştu. Yangında bir babanın binanın kapısı kaynakla mühürlendiği için küçük oğlunu kucağına alarak aşağı atladığı resim sosyal medyada gündem olmuştu.

Köklü Değişim yazarlarından Musa Bayoğlu bu zulmü şöyle dile getirmişti:

Doğu Türkistan’da evleri dışardan kilitli binadaki yangında 44 Müslüman hayatını kaybetti. Bir baba evladını yanmasın diye kucağına alıp, binadan atlıyor. Mazlumların dünyasında kıyamet koparken zalimlerin yastığına rahatlık verme Allah'ım! Dünya Hilafete muhtaç” #Ürumçi

Şangay ve Pekin gibi büyük şehirlerin yanı sıra Çin genelinde devam eden protestolarda Komünist Parti ve lideri Şi Cinpnig’in istifası isteniyor.