Çavuşoğlu’ndan Esed’e Yeşil Işık
31 Ocak 2019

Çavuşoğlu’ndan Esed’e Yeşil Işık

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Çavuşoğlu Suriye'nin İdlib kentinde son günlerde meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi.

Çavuşoğlu İdlib hakkında yaptığı açıklamada "Bazı Batılı ülkeler İdlib Mutabakatı'nın bozulması için HTŞ’yi teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı batılı ülkelerin Heyet-i Tahrir-uşŞam (HTŞ)'ye para yardımında bulunduğunu ve ihlallerde bulunması için teşvik ettiğini açıkladı. Bugelişmenin iki amacı olduğunu belirten Çavuşoğlu, birinci amacın İdlib Mutabakatı’nın bozulması, ikinci amacın ise Türkiye'nin desteğiyle oluşturulacak anayasa komisyonunun kurulmaması olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu'na son günlerde gündemde olan Fırat'ın doğusunda oluşturulacak güvenli bölge çalışmaları da soruldu.

Güvenli bölgeye Rusların karşı olmadığını belirten Çavuşoğlu, ABD'nin güvenli bölgeden ne kastettiğinin ise halen belirsizliğini koruduğunu söyledi. Bu konuda müzakerelerin devam ettiğini de belirten Dışişleri Bakanı, konunun 5 Şubat'ta yüksek düzeyli ortak çalışma grubunda ele alınacağını açıkladı.

Esed’e Yeşil Işık

Adana mutabakatına yönelik gelişmeler hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, “Rejimle ilişkiler kesilmesine rağmen mutabakat sonlandırılmadı. Siyasi çözüm olduğunda karşımızda Suriye yönetimi varsa, bizim işimize çok yarar" ifadelerini kullanarak Esed rejimine yeşil ışık yaktı.

Çavuşoğlu, daha önce de “Seçimleri kazanırsa herkes Esed’le çalışmayı düşünmeli” açıklamasında bulunmuştu. Esed rejimini Suriye’nin meşru yönetimi olarak tanımanın yolu, Rusya’nın ortaya attığı Adana Mutabakatı ile başlayacak görüşmeler sayesinde açılmak istendiği görülüyor.

ABD’nin desteği ile Baba Esed’den beri ABD egemenliğindeki Suriye rejimi, Astana ve Soçi anlaşmaları sayesinde bekasını korumayı başarabildi.

Soçi Zirvesi 14 Şubat’ta Rusya’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Soçi Zirvesi’nin dördüncü toplantısı için 14 Şubat’ta Rusya'ya gideceği açıklandı.

Türkiye, Rusya ve İran tarafından yürütülen Soçi görüşmelerinin dördüncü toplantısı Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilecek. 14 Şubat'ta gerçekleştirilecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılacak.

Son toplantı Eylül ayında İran’ın başkenti Tahran’da yapılmıştı.

Zirvede Suriye’deki son gelişmelerin masaya yatırılması bekleniyor. Özellikle İdlib'deki son durum ve ABD’nin çekilme kararı sonrası yaşanabilecek gelişmeler ele alınacak.