ABD Başkanı Donald Trump, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere, Sezar Yasası da dahil olmak üzere Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandıran bir başkanlık kararnamesi imzaladı.
Yapılan açıklamada, "Başkan Trump, ülkenin istikrar ve barışa giden yolunu desteklemek amacıyla Suriye yaptırım programını sonlandıran bir Yürütme Emri imzaladı... Dışişleri Bakanı, Hazine Bakanı ile istişare halinde, Sezar Yasası'nın 7431(a) bölümünde belirtilen kriterlerin karşılanıp karşılanmadığını inceleyecek ve bu incelemeye dayanarak 31 Mart 2020 tarihli Başkanlık Muhtırası uyarınca Sezar Yasası uyarınca aksi halde gerekli olan yaptırımların uygulanmasını tamamen veya kısmen askıya alabilir" ifadeleri kullanıldı.
Kararnamede ayrıca Dışişleri Bakanı Marco Rubio'ya ülkenin teröre destek veren ülke statüsünü gözden geçirmesi talimatı da verildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı kararname, Suriye'nin geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'ya Mayıs ayında Riyad'da yaptıkları görüşmede verilen sözlerin yerine getirilmesi anlamına geliyor. Bu görüşme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük çabasıyla gerçekleşmiş ve Trump ile Şara Riyad’da yüzü yüze görüşmüştü.
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ise X platformunda yaptığı paylaşımda, söz konusu yürütme kararını tarihi bir adım olarak nitelendirerek, “Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı’na, Ortadoğu’da barış ve yeni refahın dokusuna hayati önem taşıyan Suriye ipliğini cesurca örmeye devam ettikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Suriye Maliye Bakanı: “Büyük ve Önemli Bir Adım”
Maliye Bakanı Muhammed Yusur Berniye, Suriye’ye yönelik yaptırımların dondurulmasını kalıcı bir yaptırıma dönüştüren ve mevcut ve önceki ABD yönetimleri tarafından uygulanan birçok yaptırımın yasal dayanağını kaldıran ABD başkanlık kararnamesinin, Suriye ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratacak büyük ve önemli bir adım olduğunu belirtti.
Bakan Berniye, ABD kararnamesinin Suriye’ye yönelik çok sayıda yaptırımın yasal temelini oluşturan ve 5.000’den fazla Suriyeli kuruluşu kapsayan beş önceki kararnameyi iptal ettiğini belirtirken, ABD kararnamesi ayrıca 2004’te uygulanan olağanüstü hali iptal etti ve ABD hizmetlerinin ve mallarının Suriye’ye ihracatına uygulanan ekonomik ablukanın kaldırılmasının önünü açtığına işaret etti.
Maliye Bakanı ayrıca, kararnamenin ABD Ticaret Bakanlığı’na Suriye’ye herhangi bir ABD yapımı ürünün ihracatını veya yeniden ihracatını engelleyen kısıtlamaları kaldırmasını ve Suriye’nin terörizmi destekleyen bir devlet olarak tanımlanmasının gözden geçirilmesini emrettiğini belirtirken, ancak, devrik Beşşar El Esad ve ortaklarına uygulanan yaptırımlar yürürlükte kalmaya devam ettiğne işaret etti.
Maliye Bakanı, Bakanlığın bu tedbirlerin yarattığı fırsatlardan, Suriye’de sağlam mali yönetimi güçlendirmeye ve mali işlemlerin bütünlüğünü artırmaya yönelik tam olarak yararlanma kararlılığını teyit etti.
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Thomas Barrack, geçen hafta Ahmed Şara yönetimine görevlerini hatırlatıp, bu yüzden bir şans verdiklerini ve izlediklerini beyan etmişti. Buna benzer açıklama ABD Başkan Trump’tan da gelmiş ve “Yeni yönetime bir şans verilmesini” istemişti.