Çavuşoğlu, Yarın Mısır’da Darbeci Sisi Rejimi İle Görüşecek
17 Mart 2023

Çavuşoğlu, Yarın Mısır’da Darbeci Sisi Rejimi İle Görüşecek

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yarın Mısır'ı ziyaret edeceği ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri ile bir görüşme gerçekleştireceği duyuruldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada "Sayın Bakanımız, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri’nin davetine icabetle 18 Mart tarihinde Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarıyla ele alınması, ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Çavuşoğlu’nun ziyareti, Mısır’ın ev sahipliğinde 19 Mart’ta “İsrail”, Ürdün ve Filistin yönetiminin katılımı ile yapılacak dörtlü toplantının bir gün öncesinde olması dikkat çekiyor. ABD’nin talebi ile daha önce Ürdün’de düzenlenen toplantıda bölgedeki gerilimin azaltılmasına yönelik açıklamalar yapılmış daha sonra “İsrail” katliamlarına yeniden başlamıştı. Rusya ve Çin’e odaklanan Washigton, bölgede tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dayanışma sergilemek ve taziyelerini iletmek amacıyla 10 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Şukri, Türkiye'de yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkileri eski haline getirmek istediklerini vurgulamıştı.

ABD’nin sıkı müttefiki darbeci Sisi yönetimi Kahramanmaraş depremini fırsata çevirerek ayrıca Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için Şam’da Suriye halkının katili Beşar Esed’e ziyaret düzenlemişti. Mısır Temsilciler Meclisi Başkanı Hanafi el-Gebali ve 9 Arap rejiminin temsilcilerinden olan delegasyon, katil rejimi yeniden Arap Birliği’ne davet ederek 12 yıllık vahşetin üzerine sünger çekip, büyük bir ihanete imza atmışlardı. ABD’nin Ortadoğu’daki müttefikleri yine ABD’nin desteklediği BM’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için çaba sarf ediyorlar. Ankara da ABD'nin desteklediği bu karara angaje hareket ediyor.