Çavuşoğlu’nun Liderliğindeki Üst Düzey Heyet, Libya’da Anlaşmalar İmzalıyor
04 Ekim 2022

Çavuşoğlu’nun Liderliğindeki Üst Düzey Heyet, Libya’da Anlaşmalar İmzalıyor

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve bakanlardan oluşan üst düzey heyet ziyaret ettikleri Libya’da anlaşmalar imzalıyor. Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını belirterek, "(Libya'dan) Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan oluşan üst düzey heyet, günübirlik resmi ziyaret için Libya'nın başkenti Trablus'a dün ulaştı.

Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanı Necla Manguş ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin, zor zamanlarında Libya'nın ve Libya halkının yanında olduğunu bundan sonra da hiç tereddüt etmeden yanında olacağını ve desteğini sürdüreceğini taahhüt eden Çavuşoğlu, “Batısıyla, doğusuyla, güneyiyle, Libya bizim için bir bütündür ve çok kıymetlidir. Milli birlik ve beraberliği engellemeye, kardeş kavgası çıkarmaya yönelik hamlelerin karşısında durmaya da Türkiye olarak devam edeceğiz. Bu anlayışla Libya'daki tüm kesimlerle de görüşüyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD’nin Libya’da tutunması için bölgedeki uyduları aracılığıyla desteklediği Hafter’e bağlı birliklerin konuşlandığı Tobruk yönetimi ile Avrupa’nın desteklediği Trablus yönetimi arasında uzun süren çatışmalar yaşanmıştı. Dibeybe’nin başında bulunduğu Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulmadan önce cereyan eden bu savaşta tıpkı Suriye’de olduğu gibi Libya’da da Rusya ve Türkiye farklı cephelerde görev almıştı. Moskova’da düzenlenen zirveye ABD destekli Halife Hafter’in davet edilmesi ve Trablus hükümetinin hücuma geçtiği anda Türkiye’nin Trablus yönetimine desteğini çekmesi dikkat çekmişti. Bu manevralar Rusya ve Türkiye’nin farklı cephelerde olsalar da Hafter’e meşruiyet kazandırma girişimi olarak yorumlanmıştı. Rusya ve Türkiye, Suriye’de de “Astana Üçlüsü” içinde yer almış imzaladıkları kararlarla Esed rejmini ayağa kaldırmıştı. Bugün ise ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinde Esed rejimine meşruiyet kazandırma çabaları sürdürülürken, Ankara Esed rejmi ile doğrudan görüşmelerin başlaması için temel oluşturmaya ve istihbarat düzeyinde görüşmeler gerçekleştiriyor.

“Çavuşoğlu Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız”

Türkiye'nin Libya halkına, kalıcı barış, huzur ve refahı bir an önce tesis etmeleri için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"__Bunu tüm muhataplarımıza da vurguluyoruz. Libya'yla olan ilişkilerimiz gücünü ortak tarihimizden komşuluk ve kardeşlik bağlarımızdan alıyor. Bugünkü görüşmelerimizde ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma taahhüdümüzü karşılıklı olarak vurguladık. Bugün Necla Hanım'ın da söylediği gibi iki tane anlaşma imzaladık. Hidrokarbonlar ve protokol alanlarındaki mutabakat muhtıralarını imzaladık. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde müzakere etmeye devam ediyorlar. Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız._"

Çavuşoğlu, halihazırda çok sayıda taslak belge olduğunu ve bu belgeler üzerinde iki tarafın müzakereleri yapıcı bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, "İlişkilerimizin hukuki zeminini güçlendirecek, iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek bu anlaşmaları da bir sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında imzalamayı düşünüyoruz ve bunun da hazırlıklarını Necla Hanım'la birlikte yapacağız" duyurusunda bulundu.

Fransa ve Yunanistan’ın İtirazları

Yunanistan ve Fransa'nın Türkiye ile daha önce imzalanan deniz yetki alanları mutabakat muhtırasına yönelik itirazlarda bulunduğunu hatırlatan bir gazetecinin, "Türkiye ve Libya'nın bugün imzaladığı muhtıralara yönelik tepkiler olabilecektir ancak bunun imzalanmasının arkasında dünyanın içinden geçmekte olduğu enerji krizi vardır diyebilir miyiz?" şeklindeki sorusunu cevaplayan Çavuşoğlu, "Elbette dünyada enerji krizi var ama Türkiye olarak biz bugün enerji arz güvenliği bakımından sıkıntı çeken bir ülke değiliz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin izlediği akıllı politikalar sayesinde enerji konusunda bir transit ülke olduğunu ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

_"Özellikle Doğu Avrupa ve Balkanlar'daki ülkelere de bu anlamda yardım etmeye çalışıyoruz., hem elektrik hem de doğal gaz tedariki konusunda. Azerbaycan'da üretilen doğal gazın bu ülkelere ulaştırılması konusunda.

Fakat bugün geçmişte imzaladığımız anlaşmalar, bugünkü imzaladığımız anlaşmalar iki egemen devlet arasında Libya ve Türkiye arasında kazan-kazan anlayışıyla imzalanan anlaşmalardır. Dolayısıyla üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil. Önemli olan, bizim imzaladığımız anlaşmalar iki ülke ve iki ülke halkına faydalı mı, faydalı değil mi? Biz buna bakarız. İmzaladığımıza göre de burada karşılıklı fayda görüyoruz, kazan-kazan anlayışıyla.

Biz her alanda Libya ile ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Libya'nın üçüncü ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinden biz ancak memnuniyet duyarız. Libya'nın egemen bir devlet olduğunu o ülkeler de unutmasınlar. Olumsuz anlamda Libya'nın içişlerine karışmayı bıraksınlar." _