Çavuşoğlu: “Esed Rejimi İle Çalışmaya Hazırız”
13 Aralık 2022

Çavuşoğlu: “Esed Rejimi İle Çalışmaya Hazırız”

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye halkının katili Esed rejimi ile istihbarat örgütleri aracılığı ile görüştüklerini ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki konuşmasında gündeme dair açıklamalar da yaptı.

Çavuşoğlu, bir süredir el sıkışmak ve meşruiyet kazandırmak için çabaladığı Suriye halkının katili Esed rejimi ile çalışmaya hazır olduklarını beyan etti.

Suriye'de bir süredir istihbaratlar aracılığıyla zaten rejimle görüştüklerini bildiren Çavuşoğlu’nun konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Rejim, gerçekçi davranırsa terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Bunun aksi zaten düşünülemez. Aynı politikayı Irak'ta da uyguluyoruz. Hem Bağdat hem Erbil'e terörle mücadele konusunda iş birliği teklif ediyoruz. Aynı mesajları yeni Irak Hükümeti'ne de iletiyoruz. Muhataplarımız çağrılarımıza kulak verirse birlikte yürürüz, terörle birlikte mücadele ederiz. Yok, tepkisiz kalırlarsa kendi göbeğimizi kendimiz keseriz"

Rusya ve İran ile “Astana Üçlüsü” içinde yer alan Türkiye, masada varılan mutabakatlar ve sahadaki operasyonlarla arkasında halkı ve ordusu olamayan Esed rejiminin yeniden ayağa kalkması yönündeki çalışmalara destek olmuştu. Rusya ve İran’ın Halep’teki vahşi katliamlarının ardından rejim muhaliflerinin İdlib’e sıkıştırılması ve Esed ile savaşmalarının önüne geçilmesi için büyük çaba sarf etmişti. Bu kapsamda gözlem kuleleri kurulmuş ve rejmin ilerleyişi izlenmişti. Bugün garantör ünvanıyla muhalifleri kontrol altına tutan Ankara, adına siyasi süreç de denilen ABD himayesindeki Cenevre’deki görüşmeler paralelinde Esed rejimi ile muhalifleri “uzlaştırmak” ve kimyasal bombalarla halkını katleden Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için büyük çaba sarf ediyor.

Bütçe görüşmelerinin dış politika hakkında Meclisle fikir alışverişi için önemli bir fırsat sunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bölgesel ve küresel fay hatlarının kırıldığı dönemlerde nice zorlu virajları birlikte aldıklarını; yıllar içinde zorlukların, tehditlerin, sınamaların, bölgesel ve küresel sorunların bitmediğini, tersine daha da şiddetlendiğini söyledi.

Bugün uluslararası ilişkilerdeki manzaraya baktıkları zaman birbirini besleyen çoklu bir kriz ortamını gördüklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Büyük güç rekabeti yeniden tarih sahnesinde. Ancak bu kez mücadele çok kutuplu. Ukrayna Savaşı, Avrupa güvenlik mimarisini ve küresel düzeni derinden sarstı. Enerji krizi sadece bölgemizi değil, tüm dünyayı etkiliyor. Gıda krizi tehdidi ilk kez bu kadar ciddi bir küresel sorun halini aldı. İstanbul Tahıl Anlaşması'yla gıda krizi şimdilik kontrol altında. Ama risk devam ediyor. Dünyada çatışmalar artıyor ve karmaşık hale geliyor. Bunların yüzde 60'ı yakın çevremizde. Terör, iklim değişikliği, göç, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi küresel tehditler birbirini tetikliyor. Dondurulmuş ihtilaflardan sadece Karabağ meselesi çözüme kavuştu ama kırılganlığı devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin bu belirsizlik ortamında küresel sisteme istikrar katan bir güç olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Yurtta barış, dünyada barış" hedefi ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla uyumlu şekilde krizleri çözmek için çalıştıklarını belirtti.