Brezilya’da Seçimleri Lula da Silva Kazandı
01 Kasım 2022

Brezilya’da Seçimleri Lula da Silva Kazandı

Köklü Değişim Medya

Brezilya’da pazar günü yapılan başkanlık seçiminin ikinci tur sonuçlarının açıklanması üzerine, solcu lider Lula da Silva zaferini ilan etti.

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda sandıklardan eski Devlet Başkanı Lula da Silva zaferle çıktı. Lula da Silva yüzde 50,9 oyla, yüzde 49,1 oy alan mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu geride bırakarak Brezilya Devlet Başkanı seçildi.

Daha önce Brezilya’yı iki dönem yöneten Lula, oyların yüzde 49,17’sini alan rakibini geride bırakarak yüzde 2’den az bir farkla seçimin galibi olurken Bolsanaro görevdeyken girdiği seçimi kaybeden ilk devlet başkanı olarak tarihe geçmiş oldu.

Lula, seçim zaferi konuşmasında, 2018 yılında hapse atıldığına ve 19 ay sonunda Yüksek Mahkeme tarafından aklanarak özgür bırakılmasına da atıfta bulunurken, “Beni diri diri gömmeye çalıştılar, ama işte buradayım” ifadelerini kullandı.

Sonuçlar daha önce 8 yıl devlet başkanlığı yapan Lula’nın destekçileri tarafından büyük coşkuyla karşılanırken, yeniden başkan seçilen Lula galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada birlik mesajları verdi. Konuşmasında seçimlerin tek galibinin Brezilya halkı olduğunu ifade eden Lula, sadece kendisine oy verenlerin değil, 215 milyon Brezilyalı’nın başkanı olacağı sözünü verdi.

Zafer konuşmasında, “Brezilya halkı yeniden umuda sahip olmak istiyor. Halk silah değil kitap istiyor. İyi yaşamak, iyi yemek, iş sahibi olmak ve eğitime erişmek istiyor” ifadelerine yer verdi. Lula ayrıca, seçim kampanyasındaki temel talebini yineleyerek, Amazon ormanlarındaki tahribata son verileceğinin altını çizdi. Lula, görev yaptığı dönemde ABD hegemonyasına karşı söylemleriyle tanınıyor.

1 0cak’ta Görevine Başlayacak

Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Lula’nın yeni başkan olarak onay alacağını garanti etti. ilk sonuçların belli olması üzerine açıklama yapan Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı Alexandre de Moraes, seçim sonuçlarına itiraz edilme ihtimalinin bulunmadığını ifade ederek, Lula’nın 17 Aralık tarihinde seçilmiş devlet başkanı olarak onay alacağını ve 1 Ocak 2023 tarihinde de göreve başlayacağını garanti etti.

**Yargılama Süreci **

Lula, Ocak 2014’te “Car Wash-Oto Yıkama” adı verilen “yolsuzluk” soruşturması sonucunda görevinden uzaklaştırılmıştı. 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmak isteyen Lula, yapılan yargılama sonucu hapse atılmış ve 19 ay cezaevinde kalmıştı. Hakkındaki iddiaların asılsız olduğunun ardından davaların düşürülmesiyle, hapisten çıkarak seçime giren Lula, 8 yıl aradan sonra yeniden ülkesinin liderlik koltuğuna oturdu. Bu yargılama sürecini CIA darbesi olarak nitelendirenler olmuştu.