BM: “Hindistan’da Müslümanlar Hedef Alınıyor”
20 Şubat 2019

BM: “Hindistan’da Müslümanlar Hedef Alınıyor”

Euronews

Köklü Değişim Medya

Hindistan'ın kontrolündeki Cammu Keşmir'de yaşanan son intihar saldırısının ardından Pakistan ile tırmanan gerginlik ve ortaya çıkan şiddet ortamının Müslüman toplumu hedef alma riski üzerine Birleşmiş Milletler açıklama yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Hindistan'da "bazı unsurların" 14 Şubat'ta düzenlenen saldırıyı, Keşmir'de ve Hindistan'ın farklı bölgelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik tehdit ve şiddet eylemlerine gerekçe olarak kullanmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Keşmir'in Pulwama bölgesindeki olayı şiddetle kınayan yüksek komiser, dün meydana gelen silahlı çatışmalarda da 9 kişinin öldüğünü ve bu durumdan üzüntü duyduklarını açıkladı.

Bachelet, Hindistan'dan gelen raporlara göre, Pulwama'daki saldırının Hintli bazı unsurlar tarafından Keşmir halkı ve Hindistan'ın farklı bölgelerindeki Müslümanlara karşı tehdit ve potansiyel şiddet eylemlerinin gerekçesi olarak kullanıldığını vurguladı. Bu durumdan da endişe duyduklarının altını çizen Bachelet, Müslümanları etnik kökeni ve kimlikleri nedeniyle hedef alan bu tür saldırılara karşı koruması için Hindistan hükümetine gerekli adımları atma çağrısı yaptı.

Pakistan BM'ye Çağrıda Bulunmuştu

Pakistan ve Hindistan arasında gerilim, 14 Şubat'ta Keşmir'de yaşanan saldırıyla yeniden tırmanmıştı. Hindistan kontrolündeki Keşmir'de düzenlenen saldırıda 44 Hint askeri ölmüş, Hindistan saldırganların Pakistan tarafından desteklendiğini iddia etmişti.

Pakistan ise bu iddiaları reddetmiş ve saldırıyı kınayan bir açıklamada bulunmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureşi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Hindistan'la yaşanan gerilimi düşürmesi için devreye girmesini talep eden bir mektup yazdığını beyan etmişti.

Keşmir Sorunu

Osmanlı İslam Devleti’nin zayıflaması üzerine İngiltere, Hindistan’ı sömürmek üzere işgal etmişti. İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.