BM Kınamaya, “İsrail” İşgale Devam Ediyor
21 Şubat 2023

BM Kınamaya, “İsrail” İşgale Devam Ediyor

Köklü Değişim Medya

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı, her zamanki gibi “İsrail”in Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini kendi kanunları nezdinde "yasallaştırma" kararına karşı olduğunu bildirirken, gasıp Yahudi varlığı umursamadan işgale devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığında, “İsrail” yönetiminin 9 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi için verdiği "yasallaştırma" kararına ilişkin açıklama oy birliğiyle kabul edildi.

“İsrail”in ‘yasallaştırma’ kararının, uluslararası yasalar kapsamında yasal olmadığına dikkati çekilen açıklamada, ‘İsrail”in yerleşim birimleriyle ilgili ilave inşalar yapılmasına, genişletilmesine ve yasallaştırmasına ilişkin beyanatları nedeniyle derin endişe ve dehşet duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Filistinlileri ve “İsraillileri” hedef alanlar da dahil sivillere yönelik tüm şiddet eylemleri de kınandı.

Tüm taraflara çağrıda bulunulan açıklamada, sakinliklerini sürdürmeleri ve olay yerindeki durumu kızıştıracak provokatif eylemlerden, kışkırtıcı ve tahrik edici söylemlerden kaçınmaları istendi.

“İsrail”, geçen seneden bu yana düzenlediği baskınlarda 200’den fazla Müslümanı katlederken, ortamı da bilerek gerginleştiriyor.

Ne Olmuştu?

“İsrail”de Binyamin Netanyahu hükümeti, bölgedeki şiddet olaylarını gerekçe göstererek, geçen hafta Batı Şeria'da daha önce kaçak olarak kurulan 9 yerleşim yerine ruhsat verileceğini ve mevcut yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurmuştu. “İsrail” hükümetinin bu adımla Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yaklaşık 10 bin yeni hane ekleyeceği belirtilmişti.

Arap rejimleri, Türkiye ve ABD'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, “İsrail”in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim planlarına karşı çıktığını ifade eden açıklamalarda bulunsa da bunun önceden yaşandığı gibi işgale yeşil ışık olduğu ifade ediliyor. Ayrıca başta Ankara olmak üzere Ortadoğu’daki Arap rejimlerinin işgalci “İsrail” ile “normalleşme” anlaşmaları imzalaması, hem Yahudi varlığına hem katliamlarına hem de yeni işgallere meşruiyet kazandırma hedefine hizmet ediyor. Tamamı İslam beldesi olan Filistin topraklarında ABD’nin planı üzere “iki devletli çözüm” dillendiriliyor. Bu plan doğrultusunda çoğu işgal edilmiş 1967 sınırları çerçevesinde iradesiz, ordusuz bir butik Filistin devleti kurulması hedefleniyor.

Filistin, BMGK Başkanlığının Açıklamasını Yeterli Bulmadı

İşgali, BM’ye taşıyarak medet uman Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığının, Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili açıklamasının, Filistin halkının beklentilerini karşılamadığını belirtti.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi ile FKÖ Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında Ramallah'ta ülkede yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi.

Ebu Yusuf, toplantıda, siyasi ve sahadaki son gelişmelerle Filistin yönetiminin ABD ve “İsrail” ile yürüttüğü temasların ele alındığını ifade etti.

Toplantıya katılanların, BM'den yapılan söz konusu açıklamanın, Filistin yönetiminin ve halkının beklentilerini karşılamadığını vurguladığını kaydeden Ebu Yusuf, Filistin yönetiminin, halkı müdafaa için her türlü yolu kullanacağını dile getiren hamasi bir açıklamada bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın, toplantıya katılanlara, bazı Arap ülkeleri ile “İsrail” ve ABD arasında yürütülen temaslara ilişkin bilgi verdiği aktarıldı.

Filistin yönetimini yıllardır zorbaca elinde tutan Mahmud Abbas, ABD’nin planı doğrultusunda hareket ediyor. İşgalci ile görüşmelere katılıp, gasıp Yahudi varlığına meşruiyet kazandırıyor.