Blinken, 10. Kez Ortadoğu’yu Ziyaret Edecek
17 Eylül 2024

Blinken, 10. Kez Ortadoğu’yu Ziyaret Edecek

Köklü Değişim Medya

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaklaşık bir yıldır süren Gazze'deki katliamların başlangıcından bu yana Ortadoğu'ya düzenlediği 10. ziyaret kapsamında bugün (Salı) Mısır'a gidiyor.

Bu ziyaretin bir amacı da, ‘İsrail’ ve Hamas'a sunulacak ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest bırakılması teklifini geliştirmek olduğu ileri sürülüyor.

Son dönemdeki arabuluculuk misyonlarının aksine, bu sefer Amerika'nın en üst düzey ve başarısız diplomatı, Biden yönetiminin müzakerelerde beklenen atılım konusunda iyimser projeksiyonları olmadan yola çıkıyor.

Öte yandan, önceki ziyaretlerinden farklı olarak, Blinken'ın bu seyahatte gasıp Yahudi varlığı başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmek üzere ‘İsrail'e gitme konusunda kamuoyuna duyurulmuş açık bir planı bulunmuyor.

Blinken, Çarşamba günü Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdelatty ve diğer yetkililerle görüşmek üzere Mısır'a gidiyor. Bu ziyaretin hem Amerikan-Mısır ilişkileri hem de Mısır ile Gazze istişarelerine odaklanacağı belirtiliyor.

ABD’de seçimler yaklaşırken, Biden liderliğindeki Demokratlar Gazze’de bir ateşkes anlaşması yaparak sandığa gitme hayalleri kurarken, Trump liderliğindeki Cumhuriyetçilere yakın Netanyahu’nun vahşeti sürdüreceği uzmanlarca ifade ediliyor.

Biden yönetimi şimdi, ‘İsrail’ ve Hamas'ı en azından altı haftalık bir ateşkese razı etmek için revize edilmiş bir nihai teklif üzerinde çalışmak üzere Mısır ve Katar gibi arabulucularla birlikte çalıştığını ifade ediyor. Bu teklif, Hamas'ın elindeki rehinelerin bir kısmını serbest bırakarak ‘İsrail'in elindeki Filistinli esirleri geri alınmasını öngörüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerikalı, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin hala bu önerinin neleri içereceği konusunda istişarelerde bulunduğunu ve "tarafları nihai bir anlaşmaya ulaştırabilecek bir öneri olmasını sağlamaya çalıştıklarını" söyledi.

Mısır’a 1,3 Milayr Dolarlık Askeri Yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Biden yönetiminin Sisi rejimine 1,3 milyar dolarlık askeri yardımın tamamını vermeyi planladığını duyurarak Mısır'ın Gazze barış çabalarındaki önemli rolüne işaret etmişti. Bu, Mısır'ın insan hakları konusunda yeterli ilerleme gösterememesi durumunda ABD'nin bazı fonları geri çekmesini öngören kongre kararlarını baypas ediyor. Blinken, Kongre'ye Mısır'ın siyasi tutukluları serbest bırakmak da dahil olmak üzere insan hakları konusunda ilerleme kaydettiğini iddia etse de hala binlerce Müslüman Kardeşler üyesi ve muhalif suçsuz yere Sisi diktatörlüğü tarafından cezaevlerinde tutuluyor.

Blinken'ın seyahati, ‘İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah’a karşı askeri eylemi artırma tehdidinde bulunduğu Orta Doğu'da tam anlamıyla yeni bir cephe riski altında gerçekleşiyor. Biden elçisi Amos Hochstein, Lübnan'da bir duraklamanın ardından gerginliği yatıştırmaya çalışmak için Pazartesi günü ‘İsrail'i ziyaret etmişti.

Gazze'de ABD, ‘İsrail’ ve Hamas'ın prensipte bir anlaşmaya vardığını ve şu anki en büyük engellerin rehine ve tutuklu takası detayları ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırda bir tampon bölge (Selahaddin Koridoru) üzerindeki kontrol konusunda yaşanan anlaşmazlık olduğunu söylüyor. Netanyahu son haftalarda ‘İsrail’ ordusunun Philadelphia koridorunda (Selahaddin Koridoru) varlığını sürdürmesine izin verilmesini talep etti. Mısır ve Hamas ise bu talebi sert bir şekilde reddetti.

Bir taraftan işgalci ‘İsrail’e milyarlarca dolarlık silah gönderen ve kayıtsız şartsız desteklediğini ifade eden Washington, öte yandan önünü alamadığı işgalci varlığın eylemleri sürerken ateşkes görüşmelerine devam ediyor.