Biden’dan Rusya’ya Tehdit: “Ukrayna’ya girerse, Rusların Can Kaybı Çok Olur"
20 Ocak 2022

Biden’dan Rusya’ya Tehdit: “Ukrayna’ya girerse, Rusların Can Kaybı Çok Olur"

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğini düşündüğünü ancak bunun sonucunun Rusya için "felaket" olacağını ileri sürdü. Afganistan’dan çekilerek Çin’i çevreleme ve baskı altına alma siyasetine ağırlık veren Washington, Moskova ile Pekin arasındaki bağları koparmak için farklı enstrümanları kullanarak tehdit ediyor.

Biden, görevinde 1. yılını tamamlaması münasebetiyle Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında iç ve dış politika başlıklarını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda daha önce hiç karşılaşmadığı kadar ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağı tehididinde bulunan Biden, şunları söyledi:

"Ukrayna'yı işgal edip etmemek Rusya'ya bağlı. Ancak Ukrayna'ya küçük bir müdahale olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir. Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Rusya için felaket olur. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Bildiğiniz gibi NATO müttefiklerimize de destek veririz**.**"

"Rusların Can Kaybı Çok Olur"

Biden, Ukrayna'ya halihazırda 600 milyon dolar değerinde askeri mühimmat gönderdiklerine işaret ederek, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur" tehdidinde bulundu.

Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, bunun Rusya için kısa, orta ve uzun vadede ciddi sonuçları olacağını belirten Biden, "Rus bankaları dolarla mücadele edemeyecek" dedi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tam anlamıyla bir savaş istemediğine dikkati çekerek, "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek." görüşünü paylaştı.

"Her Ülkenin İstediği Örgüte Katılma Hakkı Var"

Rusya'nın anlaşma şartlarından birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması olduğunu vurgulayan Biden, "Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var. Ancak ben kısa vadede Ukrayna'nın şartları yerine getirip, NATO'ya katılabileceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Biden, büyük ülkelerin blöf yapmaması gerektiğini belirterek, "Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi." tahmininde bulundu.

Putin ile başka bir zirve daha yapabileceğini aktaran Biden, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu dünyada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli olay olur" yorumunda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken:

Temaslarda bulunmak üzere gittiği Ukrayna’da açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Rusya’nın diplomasi yolunu tercih etmesini umuyoruz ama yaptırım seçeneğine de hazırız. Putin’in hangi yolu tercih edeceğini göreceğiz” dedi.

Rusya’ya bir yanda diyalog ve diplomasi; diğer yanda da ciddi sonuçların olacağı iki seçenek sunduklarını belirten Blinken, Moskova’nın diplomasi yolunu tercih etmesini umduğunu ancak bunun olmaması halinde diğer seçeneklere de hazır olduklarını söyledi.

Blinken, “Rusya yarın Ukrayna’yı işgal ederse atmaya hazır olduğunuz üç adım nedir?” sorusunu, “İlk olarak kapsamlı yaptırımlar; mali, ekonomik, ihracat kontrollerinin getirilmesi konusunda yoğun şekilde çalışıyoruz. Bunların ayrıntısına girmeyeceğim ancak Avrupalı müttefiklerimizle yakın eşgüdüm içinde ilerliyoruz. İkinci olarak Ukrayna’ya daha fazla savunma yardımı sağlanması gibi bir sonucu olacaktır. Üçüncü olarak da NATO’nun doğu kanadının savunmasını daha da güçlendirileceği neredeyse kesin olur” sözleriyle yanıtladı.

Ukrayna’nın işgal edilmesi durumunda sonuçların ne olacağını net bir şekilde ortaya koyduklarını belirten Blinken, “Görüş ayrılıklarının diplomatik şekilde çözülmesi daha tercih edilebilir bir yol. Putin’in hangi yolu seçeceğini göreceğiz” dedi.

“Mümkün Olan Noktaya Kadar Diplomaside Kararlıyız”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü İsviçre’nin Cenevre kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la biraraya gelecek.

Kremlin’in şu aşamada duruşunu değiştirdiğine ilişkin doğrudan bir kanıt görmediğini belirten Dışişleri Bakanı Blinken, “Cenevre’de görüşecek olmamız diplomasinin hala bir olasılık olduğunu gösteriyor. Biz de mümkün olan noktaya kadar diplomasi yolunu izlemekte kararlıyız. Diplomaside her yolu denemek istiyoruz çünkü bu sorunlarla baş etmenin en iyi ve en sorumlu yolu bu” dedi.

“Avrupa’nın Enerji Güvenliği Açısından Kuzey Akım-2 Boru Hattına Karşıyız”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Ukrayna temaslarının ardından Almanya’da da temaslarda bulunması planlanıyor.

Rusya-Ukrayna gerilimi konusunda üzerinde durulan seçeneklerden biri Rus doğalgazını Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akım-2 boru hattı projesinin askıya alınması.

Blinken, “Bilinen sebeplerle bu boru hattına karşı olmayı sürdürüyoruz. Boru hattının Avrupa’nın enerji güvenliğine zarar verdiğini, Rusya’ya Ukrayna üzerinden geçen boru hattını baypas ederek Ukrayna’ya büyük zarar vereceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuzey Akım-2 boru hattının inşasının tamamlandığını ancak henüz operasyonel hale gelmediğine dikkat çeken Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın boru hattının ABD ve müttefikleri açısından önemli bir pazarlık gücü olduğu yönündeki değerlendirmesini hatırlattı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan bir tavır sergilemesi halinde bu boru hattından gazın akması çok çok düşük bir olasılık. O nedenle bu konunun Rusya’nın nasıl bir karar alacağında etkili olup olmayacağını görmek açısından ilginç bir faktör” dedi.

Söyleşi öncesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile Kiev'de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya "çok kısa süre içinde" yeni bir saldırıda bulunabileceğini söylemişti.