Biden, Erdoğan’ın Hizmetlerinden Memnun
30 Haziran 2022

Biden, Erdoğan’ın Hizmetlerinden Memnun

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Madrid'de düzenlenen NATO liderler zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda Biden, Erdoğan’ın hizmet ve çabalarından memnun olduğunu ifade edip, teşekkür etti.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmede Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer ilgili yetkililer yer alırken, Biden'ın heyetinde de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda Erdoğan’ın sürekli Biden ile görüşmesinde bahsedeceği PYD/PKK ya da FETÖ’ye destek verilmesine dair tepkiler yer almadı. Erdoğan önceki görüşmesinde de Biden ile sözde “Ermeni soykırımı” açıklamalarına ilişkin tepkisini dile getireceğini söylemişti. Görüşme sonrası gazetecilerin ‘bu konu gündeme geldi mi?’ sorusuna “hamdolsun gündeme gelmedi” cevabını vermişti. Bu açıklama, görüşmelerde ABD tarafının gündeminin konuşulduğunu ortaya koymuştu.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray yazılı bir açıklama yaparak kamuoyuna bilgi verdi. Açıklamaya göre, Başkan Biden Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'le, bu iki Kuzey Avrupa ülkesinin müttefiklerce NATO'ya üyelik için davet edilmesinin önünü açan üçlü anlaşmanın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki lider, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı kendini savunmasına devam eden desteklerini ele aldı. Görüşmede, Ukrayna tahılının ihracına Rusya'nın getirdiği engellerin kaldırılmasının önemi üzerinde de durdu.

Açıklamaya göre, Biden ve Erdoğan Ege ve Suriye'de istikrarı korumanın önemi hakkında da konuştu.

Biden yapıcı ikili ilişkileri devam ettirme arzusunu yinelerken, iki lider hükümetler arasında yakın istişarelerin sürdürülmesinin önem taşıdığı hususunda da mutabık kaldı.

Biden'dan Türkiye'ye Teşekkür

İki lider görüşmenin başında da kısa birer açıklama yaptı. Biden, Erdoğan'a Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreci konusunda bir anlaşma üzerinde hemfikir olduğu için teşekkür etti. Dün zirve kapsamında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan memorandumun iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO'ya üyeliğinin önünü açması bekleniyor.

Biden ayrıca, Ankara'nın Ukrayna'dan tahıl sağlanması için gösterdiği çabalardan dolayı da Erdoğan'a teşekkür etti.

ABD Başkanı, "Finlandiya ve İsveç'le ilgili durumu sonuca bağlama konusunda yaptıklarınız ve Ukrayna ve Rusya'dan tahılın çıkarılması için yürütmekte olduğunuz muazzam çalışmalardan dolayı size özellikle teşekkür etmek istiyorum" diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Erdoğan: "Uzun Bir Aradan Sonra Tekrar Bir Araya Gelmekten Memnuniyet Duyuyorum"

Erdoğan da görüşmenin başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar Biden'la biraraya gelmekten memnunluk duyduğunu söyledi.

NATO Zirvesi'nin gündemi itibarıyla çok yüklü bir zirve olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirvede yarın devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimize dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir" dedi.

Erdoğan Ukrayna'nın tahıl ihracatıyla ilgili sorunların diplomasiyle çözülmesini umduğunu da belirtti.

Erdoğan "Bu konuda denge politikasıyla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım" diyerek devam edecek hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği

Biden-Erdogan görüşmesinde ABD’nin Türkiye’ye olası F-16 satışı konusunun da gündeme gelmiş olabileceği tahmin ediliyor. Görüşmenin hemen öncesinde Pentagon’un üst düzey bir yetkilisi, ABD’nin Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını filosunu modernleştirme planlarına tam destek verdiğini söylemişti.