Bıden, Çin’e Karşı Tayvan’ı Koruyacaklarını Taahhüt Etti
19 Eylül 2022

Bıden, Çin’e Karşı Tayvan’ı Koruyacaklarını Taahhüt Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden, verdiği bir röportajda Çin’in olası saldırısında Tayvan’ı ABD ordusunun koruyacağını taahhüt etti.

Rusya’yı Ukrayna’da açmaza düşüren ABD, Çin’e karşı da Tayvan sorununu kaşımayı sürdürüyor.

Pekin’in tepkisini çekmesi beklenen açıklama, ABD yönetiminin, Tayvan’ın Çin’e karşı askeri olarak korunması açısından şu ana kadar en açık ve kesin bir şekilde dile getirilen taahhüt olduğu ifade ediliyor.

CBS televizyon kanalının “60 Minutes” adlı programında Biden, “ABD birlikleri Çin’in üzerinde hak iddia ettiği demokratik bir şekilde yönetilen adayı savunup savunmayacakları?” yolundaki soruya, “Gerçekten daha önce eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olursa, evet” yanıtını verdi.

Televizyon kanalının, Biden’den “Ukrayna'dan farklı olarak ABD güçlerinin, Çin‘in işgali durumunda Tayvan'ı savunacağını mı ima ediyorsunuz?” şeklinde soruyu yinelemesi üzerine ABD Başkanı, “Evet” yanıtını verdi.

Bu açıklama üzerine Beyaz Saray, “ABD yönetiminin Tayvan politikasının değişip değişmediği?” yolundaki bir soruya verdiği yanıtta, “Biden’in Tokyo’da yaptığı açıklama da içinde olmak üzere bu yönde daha önce açıklamalar yaptığını” anımsatarak, “Washington’un politikasının değişmediğini” açıkladı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Biden’ın son açıklamalarından ve Beyaz Saray’dan kendilerine verilen destekten dolayı ABD yönetimine teşekkür etti.

Bu arada Biden aynı röportajda ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğini “tek çin” politikasına saygı duyduklarını, bağımsızlık kararını Tayvan halkının vereceğini ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyaret ile Pasifilk’te sular ısınmıştı.

Çin, bu ziyaret üzerine “gözdağı vermek” için Tayvan etrafından şu ana kadar düzenlediği en kapsamlı askeri tatbikatı gerçekleştirmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptığı açıklamalarda Tayvan'ı Pekin'in kontrolü altına alma vaadinde bulunurken, bu yolda askeri güç kullanımı olasılığını da dışlamıyor.

Tayvan ise Çin'in “tek Çin” siyaseti kapsamında egemenlik iddialarını kabul etmiyor.