Biden-Netanyahu Görüşmesi: ABD, Refah Operasyonuna Karşı
19 Mart 2024

Biden-Netanyahu Görüşmesi: ABD, Refah Operasyonuna Karşı

Köklü Değişim Medya

ABD Başkan Joe Biden, bir ayı aşkın süre sonra “İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda Gazze’deki durumu ve olası askeri operasyonun hedefindeki Refah’ı görüştü.

Beyaz Saray’da Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’ın görüşmede ABD’nin ‘İsrail’in güvenliğine yönelik uzun vadeli taahhüdünün altını çizdiğini ve ‘İsrail’in askeri operasyonlarında gelinen noktayı ele aldıklarını aktardı.

ABD: “Olası Refah Operasyonu Riskli”

Gazze’deki insani kriz ve Gazze’nin kuzeyinden göç eden 1 milyondan fazla Filistinli Müslümanın sığındığı Refah kentine ‘İsrail’in düzenlemesi olası askeri operasyona değinen Jake Sullivan, siviller konusunda ve siyasi planlar olmadan, askeri planın başarılı olmayacağını söyledi.

‘İsrail’in ABD’ye ya da uluslararası topluma Refah konusunda henüz bir plan sunmadığını belirten Sullivan, uygulanabilir bir plan olmadan bu operasyonun gerçekleşmesinin olası risklerine değindi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan’a göre Başkan Biden, “İsrail” Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesinde, ABD’nin Hamas’ın yenilgiye uğratılması amacını paylaştıklarını; ancak bunun sağlanması için tutarlı ve sürdürülebilir bir stratejiye ihtiyaç olduğunu düşündüklerinin altını çizdi.

Sullivan, Biden’ın telefonda Netanyahu’ya, Refah’a olası operasyon konusunda neden endişeli olduğunu anlattığını da belirtti.

Jake Sullivan Mısır sınırında bulunan kentin Gazze’ye yardımın iletilmesinde önemli bir nokta olduğunu ve Mısır’ın da bu konuda endişelerini dile getirdiğini ifade etti.

“İsrail”, Washington’a Heyet Gönderecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “İsrail” Başbakanı Netanyahu’nun Refah konusunda planları görüşmek üzere Washington’a bir heyet göndereceğini kamuoyuna aktardı.

Sullivan heyetin ABD’nin Refah’a askeri operasyon konusunda kaygılarını dinleyeceğini ve olası alternatiflerin değerlendirileceğini de belirtti.

Yetkililere göre “İsrail”in göndermeyi kabul ettiği heyet, askeri uzmanlar ve operasyon sırasında sivillerin durumu üzerine çalışan insani uzmanlardan oluşuyor.

Sullivan, düzenlenen basın toplantısında, “İsrail” heyeti ABD’de görüşmelerini tamamlamadan Refah operasyonuna başlanmasını beklemediklerini ifade etti.

Beyaz Saray, kontrol altına almakta zorluk yaşadığı Netanyahu’nun bir süredir 2 milyona yakın sivilin bulunduğu Refah’a yönelik saldırılara karşı çıkıyor. ABD’nin bölgedeki müttefikleri halklarını teskin etmekte güçlük çekmesi ciddi tedirginliğe neden oluyor. Ortadoğu’da “İsrail”in sınırlarını ve çıkarlarını koruyan İslam beldelerini yönetimleri halkın eleştirileri karşısında zor günler yaşarken, kınama mesajları yayımlamaya ve somut adım yerine popülist açıklamalarda bulunmayı sürdürüyor. Ortadoğu’daki siyasi statükonun raydan çıkması olasılığı Çin ve Rusya’ya odaklanan Washington’da endişe ile izleniyor.

Netanyahu’nun, yapılan son anketlere göre bugün ‘İsrail’de seçim yapılması halinde seçimi kaybedeceği öngörülüyor. Netanyahu, Gazze’deki saldırılardan önce yolsuzlukları nedeniyle bugün ise esirler ve sürdürülen savaş nedeniyle tepki ve protestolarla karşı karşıya. Cumartesi günü binlerce kişi Tel Aviv’de Netanyahu hükümeti aleyhine slogan atarak “İsrail”de yeni bir seçim yapılması çağrısında bulunmuştu.

Biden ve Netanyahu arasındaki telefon görüşmesi, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı’nın Gazze’deki insani felaketle ilgili daha ciddi uyarılarda bulunduğu bir zamanda gerçekleşti.

Dünya Gıda Programı, Gazze’nin kuzeyinde “kıtlığın kapıda olduğu” ve savaşın daha da tırmanmasının Gazze nüfusunun yarısını açlığın eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu. Bu konuda “İsrail”in diğer büyük destekçisi İngiltere de acil ateşkes için çağrıda bulunuyor.