Biden-Macron Görüşmesi: Putin’e Tehdit ve Aşağılama
02 Aralık 2022

Biden-Macron Görüşmesi: Putin’e Tehdit ve Aşağılama

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Biden, Washington'a ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Rusya lideri Putin'le görüşmek için askerlerini Ukrayna’dan geri çekmesi ön şartını ileri sürdü.

Biden, kendisinin başkanlığı döneminde ABD'ye ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Emmanuel Macron ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

İki lider de yaptıkları açıklamalarda, görüşmenin başlıca gündem maddelerinden birinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu ve Ukrayna'ya yardımları sürdüreceklerini beyan ettiler.

Biden, savaşı bitirmenin tek akılcı yolunun Putin'in askerlerini Ukrayna'dan çekmesi olduğunu belirterek, "Putin bu yolu seçmeyerek çok ağır bir bedel ödüyor. Aynı zamanda Ukrayna'da da çok büyük bir yıkıma yol açıyor" dedi.

Putin ile iletişime geçmek gibi bir niyeti olmadığını söyleyen Biden, "Putin, savaşı bitirme yoluna girmeye yönelik bir karar konusunda niyetli olursa onunla konuşmaya hazırım. Ancak henüz böyle bir yolda değil. Böyle bir şey olursa, Fransız ve NATO dostlarımla iletişim halinde Putin ile oturup aklından ne geçiyor görürüm" dedi.

ABD, Rusya’yı Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği hususunda tahrik ederek çıkardığı kaosta açmaza düşürmüştü. Uluslararası arenada ABD liderliğindeki dünya düzenini ayakta tutmak ve Rusya’yı boyun eğdirmek için Washington ve müttefikleri ambargo ve yaptırımlar uygularken dünyayı enerji ve gıda krizine sürüklüyor.

Macron: Ukrayna'dan Taviz Vermelerini İstemeyeceğiz

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ukrayna savaşı konusunda kararın Ukrayna'ya ait olduğunu vurgulayarak "Biz hiçbir zaman Ukrayna'dan kendileri için kabul edilemez olan tavizler vermesini istemeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Böyle bir barışın hiçbir zaman sürdürülebilir olmayacağını belirten Macron, "Kendi toprakları konusunda müzakere şartlarını belirlemeleri için Ukraynalıların kararlarına saygı duyacağız" taahhüdünde bulundu.

**ABD, Önderlik Ettiği Uluslararası Sistemin Bekası İçin Savaşı Sürdürüyor **

ABD’nin önderlik ettiği uluslararası sistem hakkında Ekim ayında yayımladığı siyasi analizde dikkat çeken Hizb-ut Tahrir, şu ifadelerle mevcut durumu özetlemişti:

Amerika ve Avrupa, Rusya’nın bu savaşını Ukrayna’dan toprak talebi veya doğu Ukrayna’daki Rusları savunmak olarak değil, uluslararası sisteme isyan olarak ele aldılar, Amerika ve Batının bu reaksiyonu, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak ettiğinde sergiledikleri reaksiyondan tamamen farklıydı. Diğer bir deyişle bu reaksiyon, Amerika’nın tek başına önderlik ettiği Batılı uluslararası sisteme isyan eden büyük bir güce verilen tepki düzeyindeydi.

Analizde ayrıca, “Büyük olasılıkla Ukrayna’daki savaş, çok tehlikeli bir tırmanış aşamasına girmiştir. İtibarını geri almak istemesi durumunda Rusya, önümüzdeki günlerde Ukrayna’da kuru yaş her şeyi yakacaktır. Tabii bunu yapacak gücü ve iradesi varsa. Oysa birçok gösterge, yeteneğinin azaldığını ve iradesinin zayıfladığını kanıtlıyor. Rusya, Ukrayna’da şu veya bu şekilde Amerika ve Avrupa ülkeleriyle yüzleştiğini çok geç anladı” ifadeleriyle mevcut durumun nasıl bir ivme kazanacağına işaret edilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini hatırlatsa da, Amerika ve özellikle İngiltere, Ukrayna’yı Rusya’nın büyük ülkeler listesinden çıkarıldığı arena haline getirme niyetinde olduğu aşağılayıcı açıklamalarından anlaşılabiliyor. Biden’ın “askerleri geri çekme” ön şartını ileri sürmesi, Rusya’nın ilhaktan geri adım atması anlamına geliyor. Rus liderliğine çok ağır gelen bu istek, Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi ve etkisinin sona erdiği anlamına geliyor.

Analizin tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

"Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları"