Biden: “Ateşkes Önerimi Hamas ve ‘İsrail’ Kabul Etti”
12 Temmuz 2024

Biden: “Ateşkes Önerimi Hamas ve ‘İsrail’ Kabul Etti”

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden bugün yaptığı açıklamada, ‘İsrail’ ile Gazze arasındaki savaşın artık sona ermesi gerektiğini söyledi ve ateşkes önerisini Hamas ve ‘İsrail’in kabul ettiğini açıkladı.

Biden Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes için önerdiği çerçeveyi ‘İsrail’ ve Hamas'ın kabul ettiğini, ancak hala doldurulması gereken boşluklar olduğunu söyledi.

Biden basın toplantısındaki açıklamasına "Bu çerçeve artık hem ‘İsrail’ hem de Hamas tarafından kabul edilmektedir. Bu nedenle ekibimi detayları çözmeleri için bölgeye gönderdim" detayı ile devam etti.

Biden, "Bunlar zor ve karmaşık konular. Hâlâ doldurulması gereken boşluklar var. İlerleme kaydediyoruz. Gidişat olumlu yönde. Bu anlaşmayı sonuçlandırmaya ve artık sona ermesi gereken bu savaşa bir son vermeye kararlıyım" dedi.

Savaş sona erdiğinde Gazze'de ‘İsrail’ işgali olmaması gerektiğini vurgulayan Biden, ‘İsrail'in Gazze'de Hamas'ı yenilgiye uğratma çabalarını desteklediğini, ancak "bu savaşı sona erdirmenin zamanının geldiğini" söyledi.

Biden, ABD’de yaklaşan genel seçimleri arifesinde Gazze’deki katliamlar nedeniyle ciddi sıkıntı yaşıyor. Ortadoğu’daki sükunet siyaseti yerle bir olan Washington, ‘İsrail’ saldırganlığını kontrol altına alamıyor. Hem katliamların durdurulması ve çatışmaların bölgeye yayılmaması için çaba sarf eden hem de Yahudi lobisinin memnun edilmesi cenderesinde bocalayan Washington, bölgede siyasi ekseninde hareket eden ülkeleri de harekete geçirdi.